Многу вкусни ѓевречиња…Ги правам секогаш во двојна доза, уште топли ги изедуваме…
Досега вакви вкусни ѓевречиња не сум направила, просто се топат во уста, мора да направам реприза
„Поздрав до сите драги пријатели, почитувани домачинки и домаќини. За љубителите на месените работи, ова е нешто врв, нешто што не треба да се пропушти.
Ова се варијанта на турските ачми, некоја комбинација помешу печиво и пита“, објаснува Валентина Машковиќ.
„Моите домашни просто не можеа да им одолеат, па ги изедоа сите за час. Досега вака вкусни ѓевречиња не сум направила, па ќе мора да ги повторам, да направам реприза.
Затоа, не пропуштајте го и испробајте го. Печивата се превкусни и се топат во уста. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
200 мл вода,
200 мл млеко,
50 мл масло за готвење,
40 г свеж квасец (1 коцка),
1 супена лажица шеќер,
2 мали лажички сол,
2.5 супени лажици алкoxoлен оцет,
брашно по потреба околу 750 г,
путер/маргарин за премачкување на корите.
ЗА ФИЛ:
400 г блитва/спанаќ и
300 г сирење.
За премачкување:
1 јајце и
сусам за наросување
ПОСТАПКА:
Досега вакви вкусни ѓевречиња не сум направила, просто се топат во уста, мора да направам реприза