Многу вкусен и сочен спанаќ од рерна…Брза и здрава вечера за 10 минути…
Спанаќот, познат како „зеленото злато“ на кујната, е вистинска ризница на хранливи материи.
Богат со железо, витамини А и Ц, како и антиоксиданси, овој лиснат зеленчук не само што го зајакнува организмот, туку и внесува свежина во секое јадење, пишува НМД.
Интересен факт е дека спанаќот потекнува од Персија, а во Европа го донеле Арапите во средниот век, по што станал омилен во медитеранската кујна.
Оваа едноставна, но неодоливо вкусна потпечена „крем-супа“ со спанаќ и кашкавал е идеална за брза вечера, подготвена за само 10 минути, со дополнително печење за совршен финиш.
Комбинацијата од кремаста текстура и топен кашкавал ќе ги воодушеви вашите сетила!
Потребни состојки (за 4 лица):
– 3 лажици маслиново масло
– 1 главица кромид (средна големина)
– 1 компир (средна големина)
– 1 морков
– 500 г свеж спанаќ
– 2 чаши млеко (приближно 500 мл)
– 1,5 лажици брашно
– Сол, по вкус
– Црн пипер, по вкус
– Црвен пипер во прав, по вкус
– 100 г рендан кашкавал
– НМД
ПОСТАПКА:
Ситно исечкајте го кромидот, изрендајте го морковот, а компирот исечете го на тенки плочки. Спанаќот добро измијте го и исчистете го од тврдите дршки.
Во длабока тава или тенџере загрејте 3 лажици маслиново масло на средна температура. Додајте го кромидот и пржете додека да стане стаклест.
Потоа додајте го ренданиот морков и динстајте неколку минути додека малку да омекне. Вметнете го компирот и продолжете со динстање уште 2-3 минути.
Во тавата додајте го подготвениот спанаќ. Динстајте на умерено ниска температура, повремено мешајќи, додека спанаќот да омекне и ја намали својата зафатнина.
Сипете го млекото во тавата и зачинете со сол, црн и црвен пипер. Додајте го брашното и енергично мешајте за да се избегнат грутки. Продолжете со готвење додека смесата да се згусне и добие кремаста текстура.
Префрлете ја смесата во огноотпорен сад (или оставете ја во тавата, доколку е соодветна за рерна).
Одозгора рамномерно распоредете го ренданиот кашкавал и посипете со малку црвен пипер во прав за дополнителен вкус и боја.
Печете во претходно загреана рерна на 190°C околу 20-25 минути, или додека кашкавалот да се растопи и да добие златно-кафеава кора.
Послужете ја крем-супата топла, по желба со парче свеж леб или крцкави крутони.
Ова јадење е совршен спој на хранливост и вкус, идеално за зафатени денови кога сакате да подготвите нешто брзо, а сепак импресивно. Уживајте во секоја лажица!