Потребни состојки:
400 г меко брашно
40 г квасец
50 г шеќер
½ лажичка сол
125 мл млако млеко
200 г путер
1 ванилин шеќер
останато:
Рендана кора од 1 лимон
Рендана кора од 1 портокал
Сок од ½ лимон
1 лажичка ракија
350 г суво овошје мешано
100 г лупени и сечкани бадеми
И уште:
300 г путер/маргарин
500 г шеќер во прав
Постапка:
Сувото грозје (суво овошје по избор) измијте го во топла вода и исцедете. Бадемите излупете ги и исечкајте ги.
Во еден сад просејте го брашното, додадете сол, па во средината направете вдлабнување и во него издробете го квасецот, додадете шеќер, млеко, па направете квас.
Додека квасецот се активира, растопете го путерот во кој сте додале ванилин шеќер, па додадете квасец и сето заедно добро измиксајте го со спирални продолжетоци да се добие меко, убаво тесто.
Во тестото додадете го исцеденото суво грозје, сечканите бадеми, ренданата кора од лимон и портокал, лимонов сок и малку ракија. Сето добро замесете го и оставете покриено на топло да надојде околу 40 минути.
Потоа тестото премесете го, обликувајте го и ставете го во намастен калап. Оставете уште 15 минути да стои на топло.
Печете еден час во загреана рерна на 180 степени.
Печеното лепче уште додека е топло премачкајте со путер и обилно наросете со шеќер во прав.