Рузмаринот е зачин со освежителен мирис кој на јадењата им дава богат вкус, ги подобрува и ги прави поздрави. Неговото масло исто така многу се цени поради својата ароматичност во кулинарството, но и поради одличното дејство врз здравјето на кожата.
![]()
![]()
![]()
![]()
Маслото од рузмарин е едно од најпопyларните етерични масло поради широката палета од здравствени бенефити. Рузмаринот е одличен за јакнење на организмот, а веќе многу одамна се користи како зачин во кујната, за подготовка на козметички производи и како природен лек.
![]()
![]()
![]()
![]()
Се користи за ублажување и лекување на следниве состојби: cтpec, слабо памтење, лоша циркулација, намален имунитет, алергија, настинки, целулит, првут, алопеција (опаѓање на косата) и многу др.

![]()
![]()
![]()
![]()
Домашното масло од рузмарин (мацерат) е многу поевтино за изработка, а исто така поседува лековити својства како и етеричното масло, но, со нешто послаб интензитет. За да го приготвите овој мацерат потребни ви се свеж рузмарин и некое масло по ваш избор (колку поквалитетно, толку подобро).
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ: Се препорачува домашен свеж рузмарин, а можете да си го наберете и од Медитеранот кога ќе бидете на одмор во текот на топлите месеци. Берете ги врвовите од мледите гранчиња, а потоа отстранете ги дрвенестите гранчиња.

![]()
![]()
![]()
![]()
Доколку на рузмаринот има прашина, темелно исперете го со ладна вода, а потоа распоредете го во тенок слој на чиста ткаенина и сушете го цел ден на сонце. За успешно приготвен мацерат билката мора да биде сува без влага во неа, во спротивно може да се појави мувла. Ако е потребно, сушете го два дена, додека да бидете сигурни дека во него нема влага.




Една чиста стаклена тегла претходно стерилизирана, наполнете ја со иглички од рузмарин, а потоа прелијте ги со масло по избор. Најдобро е да користите ладно цедено девствено масло, но доколку го користите само за надворешна употреба може да користите какво имате.
![]()
![]()
![]()
![]()
Од врвот на теглата оставете да има еден прст слободен простор. Цврсто затворете ја теглата и добро протресете ја. Потоа теглата оставете ја на некое сончево или топло место каде треба да отстои 40-тина денови со повремено протресување и отворање на теглата за да се провери и да излезе евентуалната влага од нега. По отворањето, теглата треба повторно добро да се затвори.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кога е готов маслото процедете го низ двојна газа или ситна цедалка и добро притиснете за да излезе што повеќе. Складирајте го во темно стаклено шише (или завиткајте го во алуминиумска фолија) и чувајте го на темно и ладно место, најдобро во фрижидер. Рок на траење има околу 6 месеци.
![]()
![]()
![]()
![]()
УПОТРЕБА: Со маслото се маcиpaат зафатените области од артритис, ревматизам, воспаление на мускули или зглобови, а при главоболки се мачкаат слепоочниците. Се мачкаат нозете при тегоби на „тешки“ нозе или при какви било други тегоби. Поттикнува циркулација, па совршено делува при постоење на слаба циркулација.
![]()
![]()
![]()
![]()
Исто така, маслото од рузмарин се покажало како многу ефикасно за отстранување на целулитот доколку се мачка на зафатената област, неколку дена неделно. Притоа, мacажата треба да биде лесна а не силна и постепено да се поттикнува разградбата на целулитот и мacните нacлаги.
Маслото од рузмарин може да помогне при проблеми со дигестијата за ублажување на подуеност и грчеви во стомакот, како и при опстипација. Се користи и за нега на сува и оштетена коса, како и при постоење на првут или алопеција. Се мачка и масиpа коренот на косата разблажено или додадено во шампонот.











