Ова е рецепт за еден прекрасен и многу вкусен колач кој не треба да се заборави. Рецепт на нашите баби и мајки кои порано редовно го приготвуваа, а особено во деновите за пост, но и за свечени пригоди. Многу е сочен и мирисен, а додека се пече целата куќа мириса неодоливо. Еве што ви е потребно, според рецептот на Валентина Машковиќ:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со чаша од 200 мл): 5 чаши газирана вода, 5 чаши брашно, 3 чаши масло за готвење, 3 чаши пченичен гриз, 1 лажичка цимет, 200 г сечкани ореви, 200 г суво грозје, 1 кесичка прашок за печиво. ЗА СИРУП: 350 г шеќер, 400-500 мл вода, 2 кесички ванилин шеќер, 50 г мелен орев за наросување
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Во еден длабок сад за месење ставете пет чаши обично пченично брашно, а потоа со истата чаша измерете и додајте три чаши пченичен гриз. Промешајте, па додајте една кесичка прашок за печиво од 10 г и една мала лажичка цимет во прав.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа додајте приближно 200 г сечкани или мелени ореви (може и мешано) и исто толку (200 г) суво грозје кое претходно сте го потопиле во топла вода за да набубри и да се хидрира, а потоа сте го исцедиле.

![]()
![]()
![]()
![]()
Сите суви состојки добро промешајте ги со лажица за да се распоредат рамномерно. Потоа во средината направете вдлабнување, па тука додајте пет чаши газирана вода и три чаши масло за готвење. Вклучете ја рерната да се загрева на 180 степени.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа промешајте со лажицата или со шпатула. Убаво соединете ги состојките додека да добиете убава, изедначена, густа мешавина. Плехот од рерна намастете го на дното и страните, па наросете го со брашно, а вишокот истресете го.





Излејте ја смесата во подготвениот плех, распоредете насекаде рамномерно и малку протресете за да се израмни, па штом рерната се загрее, ставете да се пече колачот приближно 30-35 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()

ЗА ПРЕЛИВ: шеќерот, ванилата и водата ставете ги на оган да зоврие и гответе неколку минути додека сиот шеќер да се растопи. Печениот колач оставете го малку да се олади, да биде млак, па исечете го на коцки.

![]()
![]()
![]()
![]()

Ладниот колач прелијте го со врелиот сируп. Оставете го да се олади целосно и да го впие сирупот. Одозгора наросете мелени ореви и послужете. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете ОВДЕ.































