Рецепт за лесни тиквички со ориз за здрава вечера
Овој рецепт за тиквички со ориз е идеален избор за лесна, здрава и вкусна вечера што помага во намалување на телесната тежина.
Со малку калории, а богато со витамини, ова јадење дава чувство на ситост и го забрзува процесот на топење на маснотиите.
Подгответе го овој едноставен, а сепак неодолив оброк и уживајте во неговиот вкус и придобивки, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 100 г ориз
– 200 мл вода
– 3 тиквички (млади, со кора)
– 2 јајца
– 50 г брашно
– 3-4 гранчиња магдонос
– 2 чешниња лук
– 20 мл маслиново масло
– 50 мл растително масло (за пржење)
– По вкус: мелен црн пипер, ким, сол
– НМД
Постапка:
1. Во тенџере ставете 100 г ориз и 200 мл вода. Гответе на средна температура додека оризот ја впие водата. Откако водата ќе испари, тргнете го тенџерето од оган и оставете го оризот да се излади.
2. Измијте ги тиквичките и изрендајте ги на крупно ренде. Не лупете ја кората доколку тиквичките се млади. Исцедете го вишокот течност од ренданите тиквички со раце или со помош на чиста кујнска крпа.
3. Во длабок сад ставете го изладениот ориз, ренданите тиквички, 2 јајца, 50 г брашно, ситно сечкан магдонос, ситно сечкан лук и 20 мл маслиново масло.
Додајте зачини по вкус: мелен црн пипер, ким и сол. Добро измешајте ја смесата додека сите состојки не се соединат.


4. Загрејте 50 мл растително масло во тава на средна температура. Со лажица земајте од смесата и формирајте мали плескавици.
Ставете ги во загреаното масло и пржете ги 3-4 минути од секоја страна, додека не добијат златнокафеава боја. Можете да ги печете и во рерна на малку намастена хартија.
5. Откако ќе се испржат, извадете ги плескавиците и ставете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот масло.
6. Послужете ги топли, по желба со прилог од свежа салата или јогурт.
Овој рецепт е брз, економичен и исклучително вкусен. Уживајте во здравата вечера и споделете го вашето искуство! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:











