Свински шницли во богат сос од грне
Овој рецепт за свински шницли во ароматичен сос приготвен во земјено грне нуди совршен спој на сочност и вкусови што ќе ги воодушеви сите љубители на традиционалната кујна.
Подготвени со внимание и љубов, овие шницли се идеални за семејни ручеци или свечени пригоди.
Богатиот сос, збогатен со бело вино, сенф и зачини, ги прави неодоливи, а печењето во грне им дава посебна мекост и длабочина на вкусот, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 2 кг свинско каре, исечено на шницли
– 2 главици кромид
– 2 чешниња лук
– 100-150 мл бело вино
– 700 мл бистра супа
– 1 полна лажица сенф
– 1 полна лажица слатка црвена пипер во прав
– сол, по вкус
– црн пипер, по вкус
– 1 лажичка сув зеленчуков зачин
– брашно, за валкање
– 2 ловорови листови
– масло за пржење
– НМД
Постапка:
1. Шницлите од свинското каре истенчете ги со кујнски чекан, па зачинете ги со сол и црн пипер. Секоја шницла извалкајте ја во брашно, осигурувајќи се дека е рамномерно обложена од двете страни.
2. Во тава со умерено загреано масло пропржете ги шницлите додека да заруменат од двете страни. Потоа извадете ги и ставете ги настрана во посебна чинија.


3. Во истото масло (по потреба додајте малку повеќе) испржете го ситно исечканиот кромид. Ако смесата почне да се згуснува поради брашното од шницлите, постепено додавајте малку вода и мешајте додека кромидот омекне.
4. Додајте ја слатката црвена пипер и промешајте. Потоа додајте го белото вино и оставете кратко да испари. Вклучете го сенфот и на крај додајте ја бистрата супа. Промешајте добро.
5. Зачинете го сосот со сув зеленчуков зачин, црн пипер и истиснатите чешниња лук. Прилагодете ги зачините според вашиот вкус.


6. Наредете ги шницлите во земјено грне и прелијте ги со подготвениот сос. Додајте ги ловоровите листови.
7. Печете во загреана рерна на 200 степени Целзиусови околу 45 минути. Потоа извадете го грнето, нежно промешајте за сосот рамномерно да се распредели и вратете го во рерна да се допече уште 15-тина минути.
8. Послужете ги шницлите топли, со прилог по ваш избор, уживајќи во богатите вкусови на овој прекрасен специјалитет. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:











