Откога го добив овој рецепт кој на децата многу им се допадна, особено за вечера, сега не го менувам за друг. Тестото се прави од само неколку состојки и не треба долго месење или чекање да стаса. Прочитајте во продолжение што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 250 мл ладна вода, 1 лажичка сол, 60 мл растопен путер, 60 мл масло, брашно се додава по потреба, 500 г павлака/грчки јогурт, 2 чешниња лук, 150 мл вода и уште малку сол.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад ставете ладна вода и посолете ја со 1 мала лажичка сол. Промешајте со жица маталка па започнете постепено да додавате брашно. Не сум сигурна колку точно брашно оди во рецептот, па затоа и се додава на крај за да може да определите во зависност од количината на останатите состојки.

![]()
![]()
![]()
![]()
Постепено додавајте брашно, по неколку лажици и константно мешајте со жица или маталка додека почне да се формира тесто. Кога состојките ќе бидат инкорпорирани, започнете да го домесувате тестото со рака колку што му е потребно за да се измазни.

Покријте го тестото со проѕирна фолија во садот и оставете да одмори 20 минути. По изминатото време префрлете го на набрашнета работна површина и поделете го на два еднакви делови. Двете теста посебно обликувајте ги во топчиња.

![]()
![]()
![]()
![]()
Прво започнете со оклагија да го развлекувате првиот дел од тестото. Се разлекува во правоаголник колку што можете повеќе, а потоа на средина се премачкува со комбинација од растопен путер и масло. Сосем малку се пропрскува на средина од маслото, па со кујнска четкичка се премачкува до останатите делови.





Преклопете го тестото на едната страна до половина, премачкајте со масло, а потоа преклопете го од другата страна која треба да дојде врз првата преклопена. Премачкајте со масло. Потоа од долу кон горе здиплете го тестото на половина, премачкајте и завршете со превиткување на преостанатата страна.

![]()
![]()
![]()
![]()
На истиот начин диплете го и второто тесто во кое на средина треба да го ставите првото тесто. На крајот целото тесто треба да изгледа како коцкаста перница. Ставете го во една чинија и покријте го со фолија, па оставете да одмори додека рерната да се загрее на 225 степени.

![]()
![]()
![]()
![]()
По изминатото време, префрлете го тестото на намастен плех и развлечете го колку неговата големина со раце. Пресечете го тестото на коцки пред да го ставите на печење, а одозгора премачкајте со мешавината од масло и путер. Печете додека лиснатите погачици да заруменат одозгора.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во меѓувреме направете го филот кој треба да го премачкате одозгора врз печените погачи. Ситно исечкајте две чешниња лук и измешајте ги со павлаката и водата, па посолете по вкус. Излејте ја смесата врз погачиците и вратете на печење на истата температура додека филот да се спушти врз тестото. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.













