Алтернативната медицина се користи уште од дамнешни времиња за лекување на сите болести. Постојат многу билки и намирници кои во комбинација или одделно делуваат превентивно и лековито за сите болести.




Народната медицина ја користеле сите народи уште пред да се создадат аптекарските лекови. Луѓето се снаоѓале и правеле разни комбинации од билки кои ги користеле за надворешна употреба како облоги, лекување и преврзување на ра-ни, но и за внатрешна употреба за лекување на стомачни, срцеви проблеми, нер-вни состојби.. Во продолжение прочитајте што сè може да излекувате со 3 намирници кои постојано ги имате во кујната:




Зелката во својот состав содржи компоненти наречени антоцијанини. Овие пигменти кои претставуваат флавоноиди, го даваат специфичниот вкус на овој зеленчук. Зелката содржи 36 различни видови на вакви моќни антоцијанини кои дејствуваат антиинфламаторно.

Воспалителните процеси се причина за зголемување на ризикот од срцеви заболувања, а позитивниот ефект на антоцијанините се должи токму на нивното антиоксидативно дејство.




Нутритивниот состав на компирот е особено корисен и здрав и затоа компирот треба често да се конcyмира. Компирот има богат нутритивен состав. Во компирот, вклучително и лушпата се содржи протеини, јаглехидрати, растителни влакна, натриум, витамин Ц, Б6, калиум, манган, магнезиум, ниацин, витамин Б9.




Начинот на приготвување, исто така влијае на нутритивниот состав на компирите. Имајќи предвид дека поголемиот дел од растителните влакна и минерали се наоѓаат во лушпата, лупењето на компирите го намалува процентот на овие нутриенти.




Пржењето на компирите значително ја зголемува калориската вредност поради впиеното масло од компирите, но се создаваат и компоненти кои можат да бидат штет-ни за здравјето. Компирите се природно безглутенска храна, што е значајно за луѓето со целијакија.



Компирите се добар извор на антиоксиданти, вклучително и некои специфични типови како што се флавоноидите, каротеноидите и феноличната киселина. Студиите покажуваат дека обоените компири имаат уште подобар антиоксидативен ефект од обичните.




Недигестибилниот скроб е тип на скроб кој не може да биде дигестиран во тенкото црево. Наместо ова, тој само минува низ него во дебелото црево каде што ја храни корисната цревна микрофлора.




Компирот содржи поголем процент на ваков скроб, а варениот, па потоа изладен компир, содржи поголеми количини од него. Недигестибилниот скроб според повеќе студии покажува својства на регулирање на шеќерот во кр-вта, зголемување на инсулинската сензитивност, а промовира и чувство на ситост.




Правилната подготовка на компирите, односно термичкиот третман, овозможува неутрализирање на антинутриентите и уни-штување на потенцијално присутните бактерии. Антинутриентите може да предизвикаат попречување на правилната апсорпција на некои хранливи компоненти на компирот, но и на остатата консумирана храна.




Старата формула за спуштање на високата температура, која ја применуваат сите што не сакаат лекови, потребни се рендани компири и комовa ракија. На стапалата на пациентот се става рендан компир и се облекуваат чорапи натопени во ракија.

Оваа облога ја намалува температурата и мора да се менува на неколку часа. Кога белите дробови и бронхиите се воспалени, тогаш помагаат лисјата од зелка. Во пределот на градниот кош нанесете како облога неколку листови кои претходно сте ги омекнале со оклагија.

Облогата се менува во текот на ноќта. Зелката исто така, може да помогне во намалување на отоците од колената или зглобовите. Ако некое лице случајно го пов-реди зглобот и му отече ногата, лисјата на овој зеленчук можат ефикасно да го намалат отокот.

Оние кои се склони кон чирови на кожата знаат колкава може да биде б олката. Б олните воспаленија обично се третираат со таканаречената црна маст, а оние кои не сакаат да одат во аптека, cпасот можат да го најдат во фрижидерот. Потребно е да се исече парче свеж црвен домат и да се стави на болното место.

При исе-котини и греб-натини, кр-вавењето може да се запре со мелен црвен пипер. Треба да нанесете малку од овој зачин на повре-деното место и кр-вта брзо ќе коагулира и ќе престане да тече.

Лек за очи: Викинзите и северните народи имале неколку важни рецепти со кои ги лекувале б олните за време на бит-ките. На отечените очни капаци нанесувале мешавина од сечкан лук и праз. Овој лек се користел за да се спречи инфекцијата. Имено, се нанесува облога од овие две намирници и се држи 30 минути.

Лукот се користи во народната медицина повеќе од 5.000 години. Се користи за ​​намалување на холестеролот, зајакнување на имунитетот и забрзување на метаболизмот, регулирање на кр-вниот притисок, против астма, хроничен синузитис, сезонски алергии, гастритис и воспаленија.