Пригответе го овој вкусен леб кој може да им парира и на најсочните торти. Сигурно ќе ве воодушеви неговиот вкус!
Потребни состојки:
2-3 зрели банани, изгмечени
4 лажици путер
¼ чаша грчки јогурт
¾ чаша кафеав шеќер
1 јајце
1 лажичка ванила екстракт
1 чаша брашно
1 мала лажичка сода бикарбона
½ лажичка прашок за печиво
1 чаша исчистени и пресечени на половина цреши
2 лажици брашно
¼ чаша чоколадни топченца (ситни парчиња)
Прстофат сол
(ако сакате тестото да ви биде кафеаво, додадете малку какао)
Постапка:
Вклучете ја рерната да се загрее на 160 степени, а бананите излупете ги и изгмечете ги.
Во подлабок сад, со миксер изматете ги бананите, јајце, путер, јогурт, шеќер и екстракт од ванила додека сето добро да се соедини. Во посебен сад измешајте чаша брашно, сода, прашок за печиво и сол, па сето убаво измешајте го со мокрите состојки. Мешајте со лажица додека убаво да се соедини, па додадете го чоколадото.
Црешите поросете ги со две лажици брашно и добро измешајте за да можат убаво и рамномерно да се обложат, па на крајот додадете ги во тестото и промешајте.
Намастете низок калап за леб, поросете со брашно, ставете ја смесата и печете 65-70 минути.
Пред да го извадете печениот леб од калапот, оставете го да излади најмалку 10 минути.