Home закуска ЛАЗАЊА ОД МАКАРОНИ СО ИТАЛИЈАНСКИ ШМЕК…Вистинска магија во чинија!

ЛАЗАЊА ОД МАКАРОНИ СО ИТАЛИЈАНСКИ ШМЕК…Вистинска магија во чинија!

ЛАЗАЊА ОД МАКАРОНИ СО ИТАЛИЈАНСКИ ШМЕК…Вистинска магија во чинија!

Овој рецепт е вистинско уживање за сите љубители на италијанската кујна!

Комбинацијата од кремаст сос, богат месен фил и топен кашкавал ќе ве однесе директно во срцето на Италија, пишува НМД.

Подгответе се за едноставен, а неверојатно вкусен оброк што ќе ги освои сите околу вас! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 40 г путер
– Еден врзоп млад кромид
– 2 лажици брашно
– 500 мл млеко
– 300 г пене ригате тестенини (макарони)
– 150 г тврд пармезан/кашкавал
– 1 кромид
– 2 чешниња лук
– 600 г мелено говедско месо
– 300 г сечкани конзервирани домати во сопствен сок
– 150 г тврда моцарела/кашкавал
– Сол, мелен црн пипер и мелен морско оревче по вкус
– НМД

Постапка:

Подготовка на крем-сосот: Во тенџере на среден оган растопете 40 г путер, додајте ситно сечкан млад кромид и пропржете 1 минута.

Додајте 2 лажици брашно, мешајте 30 секунди, па постепено влевајте 500 мл млеко. Зачинете со сол, црн пипер и малку морско оревче.

Мешајте додека сосот да згусне (околу 2-3 минути), па тргнете го од оган.

Во големо тенџере зовријте вода, додајте сол и сварете 300 г тестенини според упатството на пакувањето. Исцедете ги и оставете ги настрана.

Фил: во тава на среден оган загрејте малку масло, додајте ситно сечкан кромид и пржете 2 минути. Додајте 2 ситно сечкани чешниња лук, па 600 г мелено говедско месо.

Пржете 10 минути додека месото да порумени. Зачинете со сол и црн пипер, па додајте 300 г сечкани конзервирани домати. Гответе уште 5 минути.

Составување: во сад за печење измешајте ги сварените тестенини со месниот фил.

Прелијте со крем-сосот, па рамномерно распоредете 150 г рендан пармезан и 150 г рендана моцарела одозгора. Може да користите и кашкавал каков имате.

Печете во загреана рерна на 180°C (355°F) околу 40 минути, додека осозгора да добие златна коричка.

Сервирајте топло и уживајте во ова италијанско чудо! Buon appetito! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ:

https://www.youtube.com/watch?v=mmuOwHasyTI