Потребни состојки:
10 белки
500 г шеќер
2 лажички лимонов сок
за фил:
10 жолчки
5 лажици брашно
500 мл млеко
250 г ореви
250 г путер
за фил2:
4 кесички шлаг
400 мл млеко
Постапка:
За корите: белките се матат заедно со шеќерот во цврст снег, па при крај се додава лимоновиот сок и уште малку се мати. Смесата се излева во плех обложен со хартија и се пече во претходно загреана рерна на 150 степени околу 20 минути. Потоа намалете на 100 степени и печете уште еден час.
Во меѓувреме сварете фил:
Жолчките изматете ги со брашно и малку млеко без грутчиња. Сварете во преостанатото млеко и шеќер исто како пудинг.
Сварениот фил покријте го со проѓирна фолија и добро изладете. Кората кога ќе излади пресечете ја на два дела, така да добиете две кори.
Путерот измиксајте го, додадете го во филот заедно со оревите и добро измиксајте. Направете шлаг, па филувајте по ред: кора, фил со ореви па шлаг и повторете уште еднаш.