Home Рецепти КРЕМАСТА ПОСНА КОМПИР САЛАТА, никој не останал рамнодушен кога вака ќе ја...

КРЕМАСТА ПОСНА КОМПИР САЛАТА, никој не останал рамнодушен кога вака ќе ја приготвам

Можете да додавате или одземате состојки/намирници по ваша желба и вкус, но испробајте го и овој начин, верувам дека ќе бидете задоволни од вкусот, совршен е. Салатата е одлична и за посни денови.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1,5 кг варени компири сосе кора, 2 големи главици кромид, 4 китлачи супа, 1-2 лажици мајонез, 1-2 лажици сенф, сол, црн пипер, неколку лажици балсамико оцет и масло од тиква (опционално).




ПОСТАПКА: Компирите сварете ги сосе кора, излупете ги и исечете ги на кришки. Кромидот исечете го на кришки (па на третина). Измешајте ги кромидот и компирите и прелијте ги со топлата супа. Зачинете со црн пипер и сол, па додајте мајонез и сенф.

Сето лесно измешајте. Додајте малку балсамико и масло од тиква и промешајте. Оставете ја салатата да отстои, односно да се впие супата. Послужете ја салатата добро изладена со разни ладни печења или сервирајте ја како посен оброк.




Потребни состојки за 4 лица (втор рецепт): 1 кг компир, 100-150 мл маслиново масло, 1 лажица сенф, неколку лажици лимонов сок, 1 црвен кромид исечкан на коцки, 1 рака сечкан магдонос, 1 лажица сув зеленчуков зачин (вегета), сол и црн пипер по вкус.




ПОСТАПКА: Компирот излупете го и сварете го во солена вода. Додека компирот се вари, направете маринада од сите состојки (освен магдоносот). Добро измешајте и оставете на страна додека компирот да биде готов.

Варениот компир исцедете го од водата и додека е топол исечете го на дебели коцки или тркалца. Исечениот компир не чекајте да излади, туку веднаш прелијте го со дресингот и добро измешајте. На крај наросете со магдонос. Оставете да излади или уште додека е млак послужете го.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (трет рецепт): 3 средни компири, 1 поголемо стебленце праз, 200 г посен мајонез, малку црн пипер и сол. ПОСТАПКА: Компирите згответе ги со кората, изладете ги, па излупете ги и исечете ги на помали коцки.

И празот се сече на ситни парчиња, се посолува и се пасира малку со раце за да се опушти. Измешајте ги компирите и празот со мајонез, и зачинете по вкус и толку. Уживајте, оваа салата е навистина извонредно вкусна!




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (четврт рецепт, мрсен): 2-2,5 кг црвени компири, 600-700 г спанаќ, 3 стебленца праз, само белиот дел, 2 парчиња црвена пиперка, бабури, 2 лажици путер/маргарин, 1 лажица шеќер, 50 мл вода, 4-5 лажици мајонез, 4-5 лажици кисела павлака, 3-4 лажици густ јогурт, ситно сечкан власец, ситно сечкано нане…




ПОСТАПКА: Компирите убаво измијте ги и потоа сварете ги со лушпата внимавајќи да не пукнат. Сварените компири ставете ги на страна и изладете ги добро од водата. Празот измијте го, па исечете го само белиот дел долг околу 2 см. Пиперките исечете ги на половина, исчистете ги семките, испечете ги на тава или на скара, извадете им ја кожичката, па исечете ги на тенки ленти.




Стопете го путерот на шпорет и во него додајте 1 лажичка шеќер, празот и водата и пржете го празот од секоја страна околу 4-5 минути додека да се карамелизира, внимавајте празот да остане цел при вртење.

Излупете ги изладените компири и исечете ги на кришки или коцки со големина од околу 2 см. За преливот измешајте ги сите состојки, прво исечкајте го власецот, нането и други зачини по вкус, па соединете ги со мајонезот, павлаката и јогуртот. Полека соединете ја добиената смеса со компирите.




Модлата во кој ќе се реди салатата е покриена со најлонска фолија (јас користев квадрат модла со димензии 20 см.) Најпрво на дното и од страните се става една третина од спанаќот, празот и пиперките.




Декоративно би изгледало кога ќе се префрли во плех, потоа врз тој слој полека намачкајте една третина од компирите, врз компирите ставете спанаќ, праз и пиперки, повторно покријте со компири, над компирите спанаќ, праз и пиперки и последниот слој е повторно компири.




Со фолија полека ја израмнуваме површината и ставаме во фрижидер добро да се излади. Изладената салата префрлете ја во плех така што долниот дел сега ќе биде одозгора, отстранете ја фолијата и по желба може да се украси уште малку, иако без дополнителна декорација изгледа многу убаво. Салатата е многу вкусна и ја сервирам со месо кога не се пости. / Coolinarka.com