Home Посно јадење КРЦКАВИ МЕДИТЕРАНСКИ ЌОФТИЊА ОД НАУТ…Готови за 30 минути, брз посен оброк што...

КРЦКАВИ МЕДИТЕРАНСКИ ЌОФТИЊА ОД НАУТ…Готови за 30 минути, брз посен оброк што ќе го обожавате…

КРЦКАВИ МЕДИТЕРАНСКИ ЌОФТИЊА ОД НАУТ…Готови за 30 минути, брз посен оброк што ќе го обожавате…

Овие вкусни и лесни ќофтенца од леблебија се совршен избор за брз вегетаријански оброк што ќе го обожавате!

Готови за само 30 минути, тие се идеални за вечера, ручек или закуска преку неделата, пишува НМД.

Послужете ги со кремообразен сос од јогурт (посен) и таан или со пикантен маринара сос – можностите се бесконечни! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 2 конзерви (по 15 oz / 460 г) леблебија или 3 шолји (460 г) варена леблебија
– 4 лажици брашно од леблебија или обично брашно
– 3 лажици ситно сечкан магдонос
– 1 средна главица кромид, ситно исечкана
– 2 чешниња лук, испасирани или ситно рендани
– 1 лажичка мелен ким
– 1 лажичка мелен коријандер
– 3 лажици нутритивен квасец (за посно) или рендан пармезан (или посен кашкавал)
– 2 лажици вода (по потреба)
– ½ лажичка сол
– 2 прстофати црн пипер
– НМД

Постапка:

Во голем сад, ставете ги сите состојки и изгмечете ги со виљушка или алатка за пире додека да добиете смеса што може да се обликува во плескавици.

Додајте 1-2 лажици вода ако е премногу сува. (Совет: За побрзо, сите состојки можете да ги соединете во процесор со неколку пулса.) Од смесата направете 12 мали плескавици.

Избор на метод за готвење:

– Печење во рерна: на плех обложен со хартија за печење, наредете ги плескавиците, премачкајте ги со малку маслиново масло и печете во загреана рерна на 200°C (400°F) 20-25 минути, додека да заруменат.

– Пржење во тава: загрејте 2 лажици маслиново масло во нелеплива тава и пржете ги плескавиците на средна температура по 3 минути од секоја страна, внимателно превртувајќи ги со шпатула.

– Во air-fryer: намачкајте го дното на air-fryer-от со масло, наредете ги плескавиците во еден слој, премачкајте ги со малку масло и печете на 200°C (400°F) околу 15 минути, додека да станат златни.

Сервирање: Наредете ги на чинија, посипете ги со свеж магдонос, исцедете малку лимонов сок и уживајте со омилениот сос – ние препорачуваме ѕаѕики или вкусна маринара!

Уживајте во овие мали медитерански задоволства! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: