Home закуска Крцкав, печен карфиол…Вкусна и здрава закуска

Крцкав, печен карфиол…Вкусна и здрава закуска

Крцкава рози од карфиол – Здрав ужински рај

Овие крцкави рози од карфиол се совршен спој на здравје и уживање, идеални за ужина, предјадење или додаток на главното јадење, пишува НМД.

Со златна, крцкава кора и мека срцевина, овој рецепт ќе ве освои на прв залак! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

За карфиолот:
– 1 средна главица карфиол, исечена на мали цветови (околу 600-700 г)
– 3 лажици маслиново масло (45 мл или 40 г)
– 1/3 шолја рендан пармезан (по желба, за дополнителна крцкавост) (околу 30 г)
– 1/2 шолја лебни трошки (препорачувам панко за екстра крцкавост) (околу 60 г)
– 1/2 лажичка лук во прав (околу 1,5 г)
– 1/2 лажичка пушена пиперка (по желба) (околу 1,5 г)
– 1/2 лажичка сол (околу 3 г)
– 1/4 лажичка црн пипер (околу 0,5 г)
– НМД

За сос за потопување (по желба):
– 1/2 шолја мајонез или цврст јогурт (120 г)
– 1 лажица лут зачин (по вкус)
– 1 лажичка мед или јаворов сируп
– 1/4 лажичка лук во прав
– Прстофат сол и црн пипер

Постапка:

Загрејте ја рерната на 220°C. Обложете голем плех со хартија за печење. Измијте го карфиолот и добро исушете го со кујнска крпа.

Исечете го на мали, рамномерни цветови за еднакво печење и кратко сварете ги во врела вода (5 минути) и исцедете ги, а може и директно да ги печете.

Во голем сад, измешајте ги цветовите со маслиново масло. Во помала чинија, соединете ги лебните трошки, пармезанот (ако го користите) и зачините.

Посипете ја смесата врз карфиолот и добро измешајте, притискајќи лесно за да се залепи.

Распоредете ги обложените цветови во еден слој на плехот, без да се преклопуваат, за рамномерно печење.

Печете во загреаната рерна 20-25 минути, превртувајќи ги цветовите на половина од времето за рамномерна златна боја.

За екстра крцкавост, вклучете ја опцијата за грил последните 2-3 минути.

Додека карфиолот се пече, измешајте ги состојките за сосот – мајонез или јогурт, луто, мед, лук во прав, сол и зачини по вкус. Прилагодете по вкус и ставете го во фрижидер до сервирање.

Извадете го карфиолот од рерна, оставете го малку да се излади и послужете го со сосот или омилениот додаток.

Совет:

За уште повкусна крцкавост, натопете ги цветовите во разматено јајце пред обложувањето со лебни трошки. Експериментирајте со зачини како кари или чили за различни вкусови!

Време на подготовка: 30-40 минути
Калории по порција: 120-150 kcal (1 шолја)

Уживајте во оваа здрава и вкусна ужина!