Home закуска Крцкав карфиол од рерна, рецепт со една тајна…Секогаш успева! Вкусен и здрав...

Крцкав карфиол од рерна, рецепт со една тајна…Секогаш успева! Вкусен и здрав оброк

Печен карфиол со крцкава кора

Печениот карфиол е едноставно, а неверојатно вкусно јадење кое го истакнува природниот вкус на оваа зеленчукова култура.

Со златна, крцкава кора и мека внатрешност, овој рецепт е идеален за сите што сакаат здрави, но вкусни оброци.

Подготовката е брза и лесна, а резултатот е јадење што ќе ги воодушеви и најпребирливите гурмани. Сервиран со свеж сос, овој карфиол е совршен избор за секоја прилика, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1 кг карфиол
– 150 г панко лебни трошки (презла)
– 1 чешне лук
– 100 г брашно
– 3 јајца
– 5 лажици маслиново масло
– 1 лажичка италијански зачин (или вегета)
– малку магдонос
– 100 г пармезан или кашкавал по избор
– малку сол
– малку црн пипер
– НМД

За сосот (по желба):
– 200 г павлака
– 100 г јогурт
– малку магдонос
– малку сол
– малку црн пипер
– сок од лимон

Постапка:

1. Исчистете го карфиолот и исечете го на цветчиња со средна големина, како што е прикажано во видеото.

2. Во тенџере со врела вода, додајте малку сол и три парчиња лимон. Лимонот помага карфиолот да остане крцкав. Бланширајте го карфиолот 5 минути, потоа исцедете го и оставете го да се излади.

3. Во длабок сад, измешајте 150 г презла, 1 ситно сечкано чешне лук, 5 лажици маслиново масло, 1 лажичка мешани зачини, малку сол, црн пипер и ситно сечкан магдонос. Додајте 100 г рендан пармезан и добро измешајте.

4. Подгответе три садови: еден со 100 г брашно, втор со 3 изматени јајца и трет со мешавината од презла.

5. Секое цветче карфиол премачкајте го со брашно, потоа потопете го во јајцата и на крај обложете го со мешавината од презла.

6. Наредете ги обложените цветчиња на плех обложен со хартија за печење.

7. Печете во загреана рерна на 180°C околу 20 минути или додека карфиолот добие златна и крцкава кора.

8. За сосот, измешајте 200 г павлака, 100 г јогурт, малку сок од лимон, ситно сечкан магдонос, малку сол и црн пипер. Добро промешајте.

9. Послужете го печениот карфиол топол, заедно со подготвениот сос.

Добар апетит! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видео прилогот ОВДЕ: