Во македонските домови, кога пролетта ќе ги разбуди полињата, а Велигден ќе затропа на вратата, кујните се исполнуваат со мирис на топло млеко, свежо тесто и приказни од минатото.
Козињакот, или како што некои го викаат „милиброд“, е многу повеќе од обичен колач – тој е симбол на семејството, на заедништвото и на радоста што се дели околу празничната трпеза.
Во фолклорот, козињакот се плетел со љубов, а неговите испреплетени ленти го симболизирале единството и вечниот круг на животот, пишува НМД.
Бабите, со искусни раце и вешти од годините, го меселе тестото, шепотејќи молитви за здравје и бериќет, додека децата нетрпеливо чекале да го вкусат првиот залак.
Овој рецепт за козињак со крем од ф’стаци е современ пресврт на старата традиција, каде што богатата арома на портокал и лимон се среќава со раскошот на ф’стаците.
Подгответе се да ја разбудите вашата кујна со магијата на празниците и да создадете нешто што ќе ги стопли срцата на сите околу вас, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
За тестото:
– 4 јајца (средна големина М)
– 200 мл млеко
– Кора од еден портокал и еден лимон (свежо изрендани, за да ја ослободат својата арома)
– 100 г шеќер
– 2 лажици мед
– Половина лажичка сол
– 7 г сув квасец
– 550 г бело брашно
– 70 г путер
За фил:
– 200 г крем од ф’стаци
За премачкување и украсување:
– 1 јајце + 1 лажица свежо млеко
– 1 лажица влажен шеќер (за крцкава кора)
– 30 г ф’стаци (сечкани, за празничен изглед)
– НМД
Постапка:
Во длабок сад, со миксер, разматете ги јајцата додека да станат пенасти. Додајте го ладното млеко, шеќерот, медот и миризливите кори од портокал и лимон.
Матете неколку минути, за да се соединат вкусовите во една хармонична смеса. Во брашното измешајте ја солта и сувиот квасец, па додајте ја оваа мешавина во течната смеса.
На миксерот ставете ги продолжетоците за тесто и почнете да месите. Нека машината работи 5-6 минути на највисока брзина, додека тестото почне да се обликува.
Доколку месите рачно, можеби ќе ви бидат потребни 7-10 минути за месење.
Малку по малку, додавајте го ладниот путер, парче по парче. Тестото ќе го впие, станувајќи сјајно и еластично. Продолжете да месите додека да се формира во мека, но компактна топка.
Извадете го тестото на намастена површина и нежно оформете го во топка. Префрлете го во длабока чинија, исто така намастена, и ставете ја во рерна загреана на 50°C.
Исклучете ја рерната веднаш штом го ставите тестото и оставете го да ферментира. Кога ќе порасне за два прста, подготвено е за следниот чекор.
Стасаното тесто поделете го на делови, според вашата желба. Секој дел раcукајте го во долгнавеста лента, премачкајте го со крем од ф’ст’ци и затворете ги како валјаци.
Потоа оформете плетенки од 2, 3 или 4 краци. Оформената плетенка ставете ја во соодветен калап и оставете повторно да ферментира во исклучена рерна на ист начин.
Разматете го јајцето со лажица млеко и нежно премачкајте ги козињаците. Поросете ги со влажен шеќер и сечкани ф’стаци за празничен сјај.
Загрејте ја рерната на 160°C. Ставете мала огноотпорна чинија со вода на дното на рерната – тајната за мек и сочен козињак.
Печете околу 30 минути. По 10 минути покријте со алуминиумска фолија за да не загори одозгора, а отстранете ја фолијата 2-3 минути пред крајот за да добие златна кора.
Кога козињакот ќе се излади, исечете го на дебели парчиња и послужете го со чаша топло млеко или чај. Нека мирисот на ф’стаци и цитруси ја исполни вашата трпеза, а приказните за традицијата продолжат да се плетат околу неа.
Добар апетит и весел Велигден ви посакува НМД! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: