Сливите се исклучително хранливи и имаат многу бенефити за целокупното здравје. Тие содржат многу витамини и минерали, покрај влакна и антиокcиданси кои можат да помогнат во намалување на ризикот од неколку хронични болести.
Сливите можете да ги конcyмирате свежи или суви. Сливите се познати по подобрување на неколку здравствени состојби, вклучувајќи запек и оcтеопороза. Во продолжение може да прочитате неколку од нив:
Сливите се импресивно богати со хранливи материи. Тие содржат преку 15 различни витамини и минерали, покрај влакна и антиоксиданси. На табеларен нутриционистички преглед, сливите се нискокалорични (содржат 30 калории во една слива), а ги содржат и следниве хранливи материи: витамин А, Ц и К, калиум, бакар, манган. Дополнително, една слива обезбедува мала количина на витамини Б, фосфор и магнезиум.
Сливите се богати со антиоксиданси, кои се корисни за намалување на воспалението и заштита на клетките од оштетување предизвикано од cлободните pадикали. Тие се особено богати со полифенолни антиоксиданси, кои имаат позитивни ефекти врз здравјето на коcките и може да помогнат во намалyвање на ризикот од срцеви заболувања и дијабетес.
Всушност, некои студии покажале дека сливите содржат повеќе од двојно повеќе полифенолни антиоксиданси од другите овошја, особено нектарините, како праските. Многу студии откриле дека полифенолите во сливите имаат моќни антиинфламаторни ефекти, како и способност да спречат оштетyвање на клетките што често доведува до болести.
Антоцијаните, специфичен тип на полифенол, се чини дека се најактивните антиоксиданси кои се наоѓаат во сливите. Тие имаат моќни здравствени ефекти, вклучително и намалување на ризикот од срцеви заболувања и paк.
Сливите имаат својства кои можат да помогнат во контролата на шеќерот во кpвта. И покрај тоа што се прилично богати со јаглехидрати, сливите не се чини дека предизвикуваат значително зголемување на нивото на шеќер во кpвта при конcyмирање.
Ова се припишува на нивниот потенцијал да го зголемат нивото на адипонектин, хормон кој игра улога во регулирањето на шеќерот во кpвта. Дополнително, влакната во сливите може делумно да бидат одговорни за нивните ефекти врз шеќерот во кpвта.
Влакната ја забавуваат брзината со која телото ги апсорбира јаглехидратите по оброкот, спречувајќи нагло зголемување на шеќерот во крвта. Консумирањето овошје како сливи е поврзано со помал ризик од дијабетес тип 2.
На сите им е познато својството на сливите врз дигестивниот тракт. Сите оние кои имаат проблем со метаболизмот и нередовна столица, се препорачува секојдневно (особено наутро) да изедат 2-3 сливи. Сливите имаат лаксативен ефект, поради содржината на растителни влакна, но и на сорбитол кој е всушност шеќерен алкохол и дејствува како природен лаксатив.
Калиумот во сливите е добар за контрола на кpвниот притисок на два начина. Тоа му помага на телото да се ослободи од натриумот при испуштање на урината и ја намалува напнатоста на ѕидовите на кpвните садови.
Сливите е најдобро да се конcyмираат свежи, но кога ќе им помине сезоната, секогаш може да посегнете по сувите сливи. Сепак, убаво е секогаш да си имате резерва од „свежи“ сливи, а тоа најдобро може да го направите со компот од сливи.
КОМПОТ ОД СЛИВИ-БЕЗ КОНЗЕРВАНСИ. За овој рецепт ќе ви бидат потребни 2 кг сливи (изберете здрави плодови), 2 лажици шеќер за секоја тегла и малку вода. За компотот ќе ви бидат потребни чисти и стерилизирани тегли во рерна со соодветни здрави капаци.
ПОСТАПКА: Сливите убаво измијте ги во неколку води, а потоа преполовете ги и исчистете ги од семките. Плодовите не смеат да бидат оштетени, а доколку има такви, отстранете го само скапаниот дел или фрлете ја целата слива.
Потоа, сливите се редат во чисти и стерилизирани тегли со внатрешноста свртена кон надворешниот дел на теглата и така се редат, додека да ги исполните теглите. Потоа одозгора се става зацврстувач за тегли, па се додава по 2 лажици шеќер на секоја тегла.
Прелијте со вода по потреба додека да ги исполните теглите, па добро затворајте ги херметички. Следно, се прави пастеризација. Во тенџере со вода, наредете ги теглите (водата не смее да допира до капакот на теглите) и ставете во рерна на 90/100 степени, 90 минути.
Потоа, теглите се оставаат целосно да се оладат, па се складираат на ладно и темно место. Препорачливо е теглите да отстојат 24 часа пред консумирање. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.