КОМПИРИ ВО ВКУСЕН СОС…Посно, економично, брзо и многу вкусно јадење, прсти да излижеш!
„Пататас ен Пасео: Танцот на Севилја во секој залак“
„Секое јадење носи приказна, а ова е приказна за едноставноста што освојува срца.“ – Оваа мудрост совршено го опишува вкусот на „Пататас ен Пасео“, традиционално јадење од Осунa, мало место во срцето на Севилја, Андалузија.
Ова е економична, брза и неверојатно вкусна комбинација на крцкави пржени компири облеани во ароматичен, густ сос со зачини што го будат апетитот, пишува НМД.
Идеално е за оние денови кога сакате да уживате во нешто топло, утешно и полно со карактер, без да го испразните џебот. Подгответе се да заиграте фламенко со вашите сетила!
Потребни состојки (за 4 лица):
– 4 средно големи компири (околу 600-700 г)
– 2 главици кромид
– 3-4 чешниња лук
– 2 парчиња стар леб (околу 50-60 г)
– 100 мл бело вино
– 200 мл вода (или повеќе, по вкус)
– 2 листови ловор
– 1 лажичка мелен ким
– 1 лажичка сушена мајчина душица (тимјан)
– Малку мелен црн пипер
– Малку шафран или куркума (по желба)
– Сол по вкус
– Маслиново масло (за пржење и за сосот)
– НМД
Постапка:
Излупете ги компирите и исечете ги на полумесечини (не премногу тенки). Загрејте обилна количина маслиново масло во длабока тава и пржете ги компирите на среден оган додека да станат златни и крцкави.
Ако не сакате да ги пржите, можете да ги испечете во рерна. Откако ќе се испржат (или испечат), извадете ги на хартија за да се исцеди вишокот масло и малку посолете.
Додека компирите се пржат, ситно исечкајте го кромидот, а лукот на тенки ливчиња. Во друга тава или тенџере, загрејте 2-3 лажици маслиново масло.
Прво додајте го лукот и почекајте да почне да добива златна боја, па потоа ставете го кромидот. Додајте малку сол за да го поттикнете кромидот да испушти сок и почекајте да се карамелизира на тивок оган (околу 10-15 минути), мешајќи повремено.
Кога кромидот е убаво златен и омекнат, додајте ги кимот, мајчината душица и малку црн пипер. Промешајте кратко (30 секунди) за да се ослободат аромите, па веднаш додајте го белото вино.
Оставете го да крчка 2-3 минути додека алкоxолот испари, а потоа додајте ја водата. Оставете да зоврие.
Во истата тава каде што се пржеа компирите (или во мала тава со малку масло), испржете ги парчињата леб додека да станат златно-кафеави и не го впијат маслото. Овој чекор е клучен – лебот ќе го згусне сосот и ќе му даде уникатен вкус.
Префрлете ја смесата од кромид, зачини и течност во блендер, додајте го испржениот леб и изблендирајте додека да добиете мазен, кремаст сос.
Вратете го сосот во тенџерето, додајте ги ловоровите листови и, по желба, малку шафран или куркума. Оставете да крчка на тивок оган 15 минути, мешајќи повремено.
Ако сакате посуптилен сос, додајте уште малку вода и прилагодете ја солта, пишува НМД.
Додајте ги пржените компири во сосот. Нежно промешајте со кружни движења за да не ги распаднете компирите и оставете ги да се варат уште 2-3 минути, колку да ги впијат вкусовите.
Послужете ги топли, во длабок сад, со парче свеж леб за натопување. Ова јадење е едноставно, но толку вкусно што ќе сакате да го повторите!
Зошто „Пататас ен Пасео“?
Името останува мистерија дури и за локалните кулинарски ентузијасти, но се претпоставува дека „пасео“ (шеталиште) укажува на леснотијата и опуштеноста со која се подготвува – како прошетка низ сокаците на Осунa.
Уживајте во овој андалузиски специјалитет и нека вашиот дом замириса на Севилја! Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ:
https://youtu.be/hBnTD1jEkGA?si=AOgTWagmVb2AQkOR