Фото и рецепт: Dusica Cavdarovska
Кифли замесени со павлака
Потребни состојки:
550 -600 г брашно
1 прашок за печиво
1 лажичка сол
10 мл масло
1 кисела павлака околу 200 – 250 мл
1/2 свеж квасец
Малку млако млеко
Постапка:
Квасецот со млако млеко, пола лажиче шеќер и 2-3 лажички брашно треба да се остави на топло да се активира и да надојде.
Во сад се меша брашното, печивото, солта, масло за јадење, надојдениот квасец, павлаката и по потреба малку вода или млеко.
Кога е добро месено тестото се дели се на половина, додека да добиете 32 топчиња.
Се расукуваат и се виткаат во вид на кифла. Се премачкуваат со матена жолчка и сусам.
Се чека да се удвојат.
Се печат на 190-180 °C околу 10 до 15 мин. Откако ги вадам од рерна ги премачкувам со малку масло за јадење.
Фото и рецепт: Dusica Cavdarovska
Од Македонска кујна, некогаш и денес