Гурмански ручек со мелено месо…ЛЕСНО СЕ ПРАВИ, ЗА 20 МИНУТИ…Ако ги сакате питите со месо или лазањите, тогаш на ова јадење нема да можете да му одолеете…Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За тесто:
20 г шеќер
1 кесичка сув квасец
1/2 лажичка сол
300 мл млака вода
480 г брашно
Наместо да замесувате тесто можете да користите готови кори-тортиљи или кори за лазањи.
За фил:
800 г мелено месо
2 главици кромид
2 чешниња лук
40 мл масло
3 пиперки
3 домати
1 лажица доматно пире
сол, црн и црвен пипер, нане
300 мл врела вода
400 г рендан кашкавал
ПОСТАПКА:
1.Растворете ги шеќерот и квасецот со топла вода. По неколку минути додајте го брашното помешано со сол и замесете средно меко тесто кое не се лепи. Оставете го покриено да одмори 30 минути.
2.Пропржете го месото на малку масло, па додајте исечкан кромид и продолжете кратко со динстањето, па додајте ги исечканите пиперки, доматите, промешајте, па додајте го доматното пире и зачините.
Добро измешајте, поклопете и динстајте околу 10 минути. Потоа додајте зовриена вода и варете уште малку, додека сето убаво да омекне и згусне.
3.Тестото малку премсете го на набрашнета површина и формирајте 12 топчиња и оставете да одморат 5 минути. Потоа на набрашнета површина отворете ги во што потенки кори.
4.Испечете ги корите во сува, широка тава, по 1-2 минути од секоја страна.
5.Потоа, во голема тава ставете ја првата испечена кора, па фил од мелено месо, малку сечкан магдонос и рендан кашкавал. И така наредете додека да ги искористите сите состојки.
Кога ќе ја ставите последната кора, исечете ја и потоа премачкајте ја со преостанатиот фил од месо. Посипете со магдонос и рендано чедар сирење. Ставете да се пече на 200°C околу 20 минути. Постапката погледнете ја ОВДЕ.