Home закуска Гулаш од рерна, прсти да излижеш – воодушевени сме од рецептот

Гулаш од рерна, прсти да излижеш – воодушевени сме од рецептот

Гулаш од рерна

Гулашот од рерна е традиционално јадење кое со својата богата арома и длабоки вкусови носи топлина и задоволство на секоја трпеза.

Овој рецепт комбинира сочно месо, карамелизиран кромид и избалансирани зачини, подготвени со трпение за да се добие совршена текстура и вкус.

Идеален за семејни собири или посебни пригоди, овој гулаш ќе ги воодушеви сите љубители на срдечна храна, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

1,5 кг јунешки бут или плешка
1,5 кг свинска плешка
1,5 кг кромид
5-6 чешниња лук
3 лажици маст
2 лажици масло
2-3 лажички слатка црвена пиперка во прав
1 лажичка сол
1 лажичка сув зачин (вегета)
½ лажичка мелен црн пипер
2-3 ловорови листа
300 мл доматен сок
300 мл црвено вино
500 мл говедски булјон
200 мл дополнителен говедски булјон (по потреба)
1 лажица брашно
50 мл ладна вода
2 лажици ситно сечкан свеж магдонос
НМД

Постапка

1. Исечете го јунешкото и свинското месо на коцки со средна големина. Во длабока тава загрејте ги маста и маслото на средна температура.

Пржете го месото етапно од сите страни додека да добие златнокафеава боја. Зачинете го со сол и сув зачин, мешајќи постојано за рамномерно пржење. Прженото месо префрлете го во длабоко земјено грне.

2. Во истата тава, на преостанатата маснотија (додајте уште малку по потреба), додајте го ситно исечканиот кромид. Динстајте го околу 10 минути, повремено додавајќи малку вода за да не загори.

Кон крајот на динстањето, додајте го ситно исечканиот лук и динстајте уште 1-2 минути. Потоа додајте ја црвената пиперка во прав, измешајте кратко и внимателно за да не загори.

3. Префрлете ја смесата од кромид во грнето со месото. Додајте доматен сок, црвено вино, говедски булјон, мелен црн пипер и ловор. Промешајте добро за да се соединат состојките.

4. Поклопете го грнето и ставете го во загреана рерна на 200 °C. Доколку користите ладна рерна за да избегнете пукање на садот, печете 1 час и 10-15 минути.

По еден час, извадете го грнето, промешајте и проверете дали е потребно дополнување на зачини според вкус. Вратете го во рерна и продолжете со печење уште еден час.

5. Во меѓувреме, измешајте една лажица брашно со 50 мл ладна вода за да добиете мазна смеса без грутки.

По два часа печење, извадете го гулашот и проверете дали месото е омекнато. Додајте ја смесата од брашно, промешајте и вратете го грнето во рерна на 180 °C за дополнителни 45 минути.

6. За да ја прилагодите густината на гулашот, по потреба додајте уште 200 мл говедски бујон. На крајот, посипете го гулашот со ситно сечкан свеж магдонос.

Сервирање

Послужете го гулашот топол, во комбинација со варен компир, тестенини или домашен леб, за целосно уживање во неговите богати вкусови. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: