Го нормализира високиот крвен притисок и го намалува холестеролот, како никогаш да не бил покачен. Ова е природен лек за намалување на крвниот притисок и лошиот холестерол. Се прави едноставно од 3 состојки.
Високиот крвен притисок е глобален јавно здравствен проблем. Според Светската здравствена организација, тоа е една од главните причини за прерана смрт во светот.
Високиот холестерол не заостанува како сериозен проблем за кардиоваскуларното здравје. Обратете внимание на рецептот за овој прекрасен напиток кој може да биде корисен.
Првата состојка е цвекло. Измијте, излупете и обработете околу 1 кг цвекло во соковник за да добиете сок од цвекло. Друга состојка е целерот. Исечкајте 2-3 стапчиња целер и исто така ставете во соковник да се исцедат.
Потоа исцедете половина лимон во цедалка и измешајте ги сите состојки. Не се додаваат засладувачи. Сипете во стаклено шише и чувајте го во фрижидер.
Пијте по 2 чаши во рок од 24 часа, на гладен стомак, голтка по голтка, не одеднаш. После напитокот не јадете и не пијте вода барем половина час. По 24 часа правиме нова количина, зашто сокот е најефикасен кога е свежо приготвен.
Сите состојки се целосно природни и претставуваат здрава храна. Сепак, овој пијалок може да биде штетен за луѓето кои имаат низок крвен притисок или веќе користите лекови за крвен притисок.
Според некои студии, пиење околу 2 чаши сок од цвекло дневно го намалува крвниот притисок кај здрави возрасни лица.
Експертите велат дека цвеклото содржи висока концентрација на нитрати, кои помагаат во намалување на крвниот притисок.
Според една студија од 2017 година, нитратите во исхраната помагаат да се прошират крвните садови и со тоа да се намали крвниот притисок.
Да потсетиме, високиот крвен притисок е водечки фактор на ризик за срцев удар. Всушност, една студија покажа дека една чаша сок од цвекло на ден може ефикасно да го намали крвниот притисок, како и ризикот од срцев удар.
Нитратите и фитостеролите присутни во цвеклото, исто така, придонесуваат за намалување на LDL холестеролот, со што се намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања.
Цвеклото е совршена храна за луѓе со кардиоваскуларни заболувања и луѓе кои имаат предиспозиции. Сокот од цвекло исто така може да помогне во вашата издржливост кога вежбате.
Во една студија, луѓето кои пиеле сок од цвекло 6 дена имале подобра издржливост при интензивно вежбање.
Цвеклото е познато по бројните здравствени придобивки. Од намалување на воспалението, зајакнување на крвта, до чистење на организмот и општо подобрување на здравјето.
Ова се должи на фактот дека цвеклото е преполно со хранливи материи и есенцијални минерали. Некои од нив се фолна киселина, витамин Б9, калиум, железо, манган, бакар и витамин Ц.
Целерот е корисен и за намалување на крвниот притисок. Содржи фитохемикалии наречени фталиди. Делува така што ги релаксира ткивата на ѕидовите на артеријата за да го зголеми протокот на крв и да го намали крвниот притисок.
Целерот е полн со минерали, па телото добива калиум и магнезиум, кои помагаат и за регулирање на крвниот притисок. Освен што е добар за крвниот притисок, се покажа дека целерот е корисен и за намалување на холестеролот.
Меѓу другото, целерот е богат со влакна, а храната која содржи многу диетални влакна може да го намали лошиот холестерол. Во овој рецепт, лимонот е тука за да ја задржи убавата боја на сокот, свежината и да го подобри вкусот.
Но, тоа не е единствената улога на лимонот. Лимонот е многу корисен за регулирање на нивото на холестерол во крвта. Корисен е во оваа смисла, бидејќи го забрзува разградувањето на мастите во организмот.
Некои извори наведуваат дека малку лимон може многу добро да го стабилизира крвниот притисок. Видеопрезентацијата погледнете ја ОВДЕ.