Потребни состојки за бисквит:
400 г белки (околу 10 мали јајца)
Прстофат сол
250 г шеќер
120 г растопен путер/маргарин
100 мл млеко
350 г брашно
1 прашок за печиво
1 лажица какао
1 ванилин шеќер
Крем од ванила:
3 жолчки
100 г шеќер
3 лажици брашно
300 мл млеко
1 кесичка желатин во прав со говедско потекло
150 мл хопла за шлаг
Постапка:
1.Белките измиксајте ги со сол и шеќер во цврст снег. Додадете ги останатите состојки по малку мешајќи со жица.
Плехот од рерна обложете го со хартија за печење. Од смесата оставете 4 лажици на страна за да се направат шарено тестото (за дамките). Ставете ја белата смеса во плехот и израмнете.
2.Во четирите лажици бела смеса додадете една лажица какао и промешајте да се изедначи.
3.Со лажица додавајте дамки по белото тесто. Печете на 170 степени околу 30-40 минути. Пробајте со игла дали е печено.
4.За крем: еден дел од млекото ставете го во сад и додадете шеќер, па загрејте додека да зоврие а шеќерот да се стопи. Жолчките измешајте ги со брашно и втората половина од млекото па згответе во млекото. Во изладениот крем додадете изматен шлаг.
Желатинот натопете го во 4 лажици вода па кога ќе набубри загрејте но пазете да не зоврие, па и него додадете го во кремот со мешање. Тестото поделете го на два дела.
5.Ставете го првиот дел, па размачкајте го кремот па поклопете со вториот дел. Добро изладете.