Home пита ЕКСПРЕСНА ПИТА „Измешај со лажица и испечи“…Брзина и вкус во едно…

ЕКСПРЕСНА ПИТА „Измешај со лажица и испечи“…Брзина и вкус во едно…

Експрес пита, рецепт и фотографии на Јорданка Тодорова

ЕКСПРЕСНА ПИТА „Измешај со лажица и испечи“…Брзина и вкус во едно…Рецепт и фотографии на Јорданка Тодорова

Оваа пита е олицетворение на практичноста во кујната – без месење, без комплицирани техники, само едноставно мешање со лажица и директно во рерна, пишува НМД.

Експрес пита, рецепт и фотографии на Јорданка Тодорова

Со кремаста текстура и богат вкус, таа е идеална за зафатени денови кога времето е ограничено, а желбата за домашна храна е голема.

Едноставна, а сепак импресивна – оваа пита ќе стане ваш сојузник во кулинарските авантури. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 4 јајца
– 400 г кисело млеко
– 100 мл масло
– 1 лажичка сода бикарбона (или прашок за печиво-во брашното)
– 300 г ситно сирене
– 250 г брашно
– 100-150 г рендан кашкавал за одозгора
– НМД

Експрес пита, рецепт и фотографии на Јорданка Тодорова

Корисни алатки:

Миксер за тесто, цена ОВДЕ. Комплет сад со алатки за тесто, цена ОВДЕ. Миксер, цена – ОВДЕ. Кујнска вага, цена ОВДЕ. Калап за печење, цена ОВДЕ. Калап за ферментирање тесто, цена ОВДЕ.

Огноотпорни ракавици и силиконски кујнски алат, цена ОВДЕ. Силиконска шпатула, цена ОВДЕ. Нелепливи калапи за печење леб, цена ОВДЕ. Метално тенџере со капак, голем капацитет, цена ОВДЕ.

Кујнски крпи, цена ОВДЕ. Садови со капаци во разна големина, цена ОВДЕ. Нелепливи 3 силикони, цена ОВДЕ. Кутија за колачи, цена ОВДЕ. Жица за матење, цена ОВДЕ. Нож за сечење леб, цена ОВДЕ.

Постапка:

Во голема чинија, разматете ги јајцата и додајте го киселото млеко помешано со содата, мешајќи додека смесата лесно се активира.

Додајте го маслото и продолжете со рамномерно мешање. Постепено додавајте го брашното, лажица по лажица, осигурувајќи се дека нема грутки.

Изронете го сирењето директно во смесата и промешајте за да се распореди рамномерно. Намастете или обложете со хартија калап со средна големина.

Излејте ја течната смеса, израмнувајќи ја површината со лажицата. Завршете со обилен слој рендан кашкавал за крцкава текстура.

Експрес пита, рецепт и фотографии на Јорданка Тодорова

Поставете ја тавата во претходно загреана рерна на 180°C. Печете 35-40 минути, или додека површината добие златно-кафеава боја.

Оставете ја питата да се одмори 5-10 минути пред сечење. Послужете ја топла, со свежа сезонска салата или кисело млеко за балансиран оброк.

Забелешка: Овој рецепт е прилагодлив – заменете дел од сирењето со ситно сечкани билки или зеленчук за дополнителен слој на вкус и текстура, без да ја нарушите едноставноста на подготовката.