Home Рецепти Едноставна ДОБОШ торта за обично неделно попладне со кафе! Не мора да...

Едноставна ДОБОШ торта за обично неделно попладне со кафе! Не мора да сте професионалнци за да ја направите

Фото и рецепт: Мала Сања

Добош торта за мене секогаш беше свечена торта која се прави за родендени и празници, па бидејќи не сум многу вешта, никогаш не ја правев. Секогаш се “гребев” кај сестра ми. Но, овој рецепт е толку едноставен и успева гарантирано, што е голем штета да чекате некој повод за да ја направите и да уживате во нејзиниот вкус. Направете ја уште денеска!

Потребни состојки за 7 кори:

6 жолчки
150 г шеќер
120 г брашно
6 белки
малку сол

За крем:

4 цели јајца
200 г шеќер
1 мешунка ванила или ванилин шеќер/екстракт од ванила…што имате при рака
100 г многу темно чоколадо, тоа се 4 реда
250 г омекант путер или маргарин

Постапка:

Белките цврсто изматете ги со миксер и прстофат сол. Од жолчките, шеќерот и брашното направете мазна смеса и полека, малку по малку додавајте во снегот од белки.

На хартија за печење со помош на модла исцртајте 7 кругови со пречник од 24 см и на секој круг ставете по три лажици од тестото. Израмнете.

Секоја кора печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 5-6 минути. Секоја кора посебно, (јас печев по три одеднаш, вие ориентирајте се според вашата рерна).

Печените кори заедно со хартијата оставете ги да се ладат, а хартијата ќе ја извадите дури кога ќе ја филувате тортата.

За фил: јајцата и шеќерот изматете ги со жица на многу тивок оган (или со миксер, на пареа), па додадете ванила и мешајте додека смесата да се згусне. Додадете чоколадо искршено на коцки, па заедно убаво промешајте го за да се соедини.

Во изладениот крем додавајте малку по малку од омекнатиот путер и убаво пенасто изматете го. Со овој крем се филуваат корите.

Бидејќи ова е “брзинска” добош торта за обично неделно попладне и бидејќи моите дома не сакаат пржен шеќер, јас целата кора ја премачкав со фил и малку ја украсив со рендано бело и темно чоколадо.

Рецептот е од Големиот прирачник за готвење – теорија и пракса од Мира Вучетиќ од 1939 година.

Coolinarika.com