Home Супи и чорби Еднаш го направив вака и повеќе не го менувам рецептот…највкусниот грав со...

Еднаш го направив вака и повеќе не го менувам рецептот…највкусниот грав со пикантен вкус

Највкусниот домашен грав со богато чадено-ароматичен вкус
Рецепт кој ќе ве воодушеви – еднаш кога ќе го подготвите на овој начин, нема да посакате друг!

Овој грав е вистински семеен оброк – густ, миризлив, полн со зеленчук, зачини и месо што му даваат длабок, неодолив вкус.

Чадената пиперка и калабрезе колбасот (или димено суво месо или сланина) создаваат совршен баланс, а зеленчуковото пире му дава кремаста текстура.

Идеален е за ладни денови, но и секогаш кога ќе посакате оброк „за на душа“, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

(мерките се со шолја од 240 ml)
• 1 kg грав
• 4 чешниња лук, изгмечени
• 300 g суво месо (карне ди соу/карне сéка) или сланина
• 1 главица црвен кромид
• 1 главица обичен бел кромид
• 1 морков, средна големина
• 1 пиперка
• 1 домат
• 1 компир
• 1/3 парче калабрезе колбас (за варење)
• Останатото парче калабрезе, ситно исечкано (за запршка)
• 1 лажица чадена пиперка во прав
• 1 лажичка пипер буковец или чили
• 1 лажичка сол
• НМД
• Малку маслиново масло
• Вода – по потреба
• Свеж магдонос или кориандер (по вкус)

Начин на подготовка

I. Подготовка и натопување на гравот
1. Измијте го гравот и ставете го во тенџере.
2. Прелијте го со вода и додајте сок од еден лимон.
3. Оставете го да отстои околу 1 час.

II. Запршка со лук и суво месо/колбас
1. Во еден експрес лонец додајте малку маслиново масло.
2. Додајте ги 4-те чешниња изгмечен лук и кратко пропржете ги.

3. Додајте го 300 g сувото месо ситно исечкано (или сланина) и кратко пропржете за да пушти арома.

III. Варење на гравот со зеленчук
1. Гравот процедете го од водата и додајте го во тенџерето заедно со пропржениот лук и колбас.

2. Додајте:
• целиот црвен кромид
• целиот бел кромид
• морковот
• пиперката
• доматот
• компирот
• 1/3 од калабрезе колбасот (големина на прст)
3. Долeјте вода до еден прст над гравот.
4. Варете 35 минути под притисок (во експрес лонецот).

IV. Сечкање на димениот колбас или сланина
1. Додека гравот се вари, ситно исечкајте го преостанатиот дел од калабрезе колбасот, на тенки тркалца или по желба. Додајте го во гравот.

V. Подготовка на зеленчуковото пире
1. Сварениот зеленчук (кромид, пиперка, морков, домат, компир) извадете го од тенџерето.
2. Ставете го во блендер.
3. Додајте 1 чаша вода, доколку е потребно, за да добиете кремасто пире.
4. Изблендирајте до мазна структура.

V1. Завршница
1. Во тенџерето со гравот и колбасот додајте:
• зеленчуковото пире
• 1 лажица чадена пиперка
• 1 лажичка пипер буковец или чили
• сол
2. Долeјте уште малку вода ако е потребно.
3. Варете уште 5–10 минути под притисок за вкусовите да се соединат.

VII. Сервирање

На крајот додајте свеж магдонос или кориандер.
Послужете топло – идеално за ладна вечер или семеен ручек. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: