Фото и рецепт: Моника Иваноска
Потребни состојки:
400 мл вода
200 мл масло
малку сол
2 чаши брашно (од 200 мл)
1 прашок за печиво
6 јајца
Постапка:
Водата и маслото се ставаат на оган да врие 3-4 минути, па се додаваат 2 чаши брашно. Се меша – треба да се собере како топка и се остава да се излади целосно.
Се додава едно печиво и 6 јајца, едно по едно. Се изработува со миксер, но најубаво е да се измеси со рака.
Се одмора 10 минути смесата и со лажиче мало (или со шприц) се редат топчиња во плех обложен со хартија.
Рерната треба да биде загреана на 250 степени, па се ставаат за печење околу 10 минути, а потоа се намалува на 150 и се печат уште околу 20 минути.
Дури се печат рерната не смее да се отвора.
Фил:
1 литар и 200 мл млеко се става на оган. 3 пудинзи од ванила ги мешаме во еден дел од млекото, додаваме и една лажица брашно, 1 ванила, 10 лажици шеќер.
Ова се вари сето и се трга од оган малку да подизлади. Половина путер или маргарин се мати пенасто со миксер па се додава во кремот и заедно се матат за да се добие воздушест крем.
Со кремот се полнат еклерите и одозгора се полеваат со чоколадна глазура.
Фото и рецепт: Моника Иваноска