Home Билкарство Д-р Марио објасни: „Еве што ќе се случи ако пиете 30 дена...

Д-р Марио објасни: „Еве што ќе се случи ако пиете 30 дена чај од рузмарин…“

Здравствените придобивки од чајот од рузмарин: 30-дневен предизвик за подобро здравје

Рузмаринот (Rosmarinus officinalis) е многу повеќе од ароматична билка што се користи во кулинарството.

Оваа зимзелена билка со иглички листови и интензивен мирис е позната по своите лековити својства, кои се користат со векови во традиционалната медицина.

Чајот од рузмарин, приготвен од неговите листови, нуди низа здравствени придобивки потврдени со современи научни истражувања.

Во овој текст, ќе ги разгледаме главните предности на редовното консумирање чај од рузмарин во текот на 30 дена, поткрепени со научни извори, и ќе ви понудиме проверени рецепти за негово приготвување, пишува НМД.

Здравствени придобивки од чајот од рузмарин

1. Подобрување на когнитивните функции и меморијата

Рузмаринот е познат по своето позитивно влијание врз мозокот. Антиоксидансите, како карнозната киселина, го штитат мозокот од оксидативен стрес.

Според студија објавена во Therapeutic Advances in Psychopharmacology (2012), соединенијата во рузмаринот можат да ја подобрат когнитивната функција и меморијата кај здрави возрасни лица (Pengelly et al., 2012).

Историски гледано, грчките студенти носеле венци од рузмарин за време на испитите за да ја подобрат концентрацијата.

Д-р Марк Мос, невронаучник од Универзитетот Нортумбрија, вели: „Рузмаринот содржи активни соединенија што го стимулираат протокот на крв во мозокот, со што се подобруваат меморијата и фокусот.“

2. Намалување на стресот и кортизолот

Рузмаринот има анксиолитички (антистрес) ефекти, намалувајќи го нивото на кортизол, хормонот на стресот.

Истражување објавено во Journal of Medicinal Food (2017) покажа дека екстрактот од рузмарин може да ги намали симптомите на анксиозност и да го подобри расположението (Nematolahi et al., 2017).

Д-р Џејмс Дјук, ботанички експерт, истакнува: „Рузмаринот делува смирувачки на нервниот систем, што го прави идеален за справување со хроничен стрес.“

3. Поддршка на дигестивниот систем

Чајот од рузмарин помага при дигестивни проблеми, вклучувајќи надуеност, жиговина и запек.

Според студија во Phytotherapy Research (2016), рузмаринот има спазмолитични и карминативни својства, кои го олеснуваат варењето и го намалуваат формирањето на гасови (Al-Sereiti et al., 1999).

Д-р Ана Сантос, гастроентеролог, вели: „Рузмаринот го стимулира производството на жолчката, што е клучно за разградување на мастите и подобрување на дигестивната функција.“

4. Кардиоваскуларно здравје и превенција на тромби

Рузмаринот го подобрува протокот на крв и може да го намали ризикот од создавање крвни згрутчувања.

Студија објавена во Journal of Ethnopharmacology (2014) покажа дека рузмаринот има антикоагулантни ефекти, што го прави корисен за поддршка на срцето и мозокот (Naemura et al., 2014).

Д-р Елена Гомез, кардиолог, истакнува: „Антиоксидансите во рузмаринот, како розмаринската киселина, го штитат кардиоваскуларниот систем од воспаленија и оксидативен стрес.“

5. Антиканцерогени својства

Рузмаринот содржи соединенија како карнозол и урсолна киселина, кои покажале антиканцерогени ефекти во преклинички студии.

Истражување во Cancer Letters (2016) укажува на потенцијалот на рузмаринот во превенцијата на рак на дојка и дебело црево (Moore et al., 2016).

Д-р Лиза Чен, онколог, вели: „Рузмаринот може да помогне во заштитата на клетките од ДНК-оштетувања, што е клучно во превенцијата на малигни заболувања.“

6. Подобрување на здравјето на кожата и косата

Рузмаринот го намалува ризикот од рак на кожа предизвикан од УВ-зрачење, благодарение на неговите антиоксиданси.

Студија во Journal of Photochemistry and Photobiology (2015) потврди дека екстрактот од рузмарин ја штити кожата од УВ-оштетувања (Pérez-Sánchez et al., 2015).

Дополнително, масажата на скалпот со масло од рузмарин може да го стимулира растот на косата кај лица со алопеција.

Д-р Марија Лопез, дерматолог, вели: „Рузмаринот го подобрува протокот на крв во скалпот, што може да го забави опаѓањето на косата.“

7. Поддршка на имунитетот и антибактериски ефекти

Рузмаринот има антибактериски и антисептички својства, што го прави ефикасен против лош здив и инфекции на устата.

Студија во Journal of Food Science (2018) покажа дека рузмаринот има силно антимикробно дејство против бактерии како Streptococcus mutans, кои предизвикуваат забни заболувања (Moreno et al., 2018).

Чајот од рузмарин може да се користи и за гаргара за освежување на здивот.

8. Олеснување на болки во мускулите и зглобовите

Противвоспалителните својства на рузмаринот можат да помогнат во намалувањето на болките во мускулите и зглобовите.

Според истражување во Journal of Alternative and Complementary Medicine (2015), рузмаринот има аналгетски ефекти, особено кај артритис (Ghasemzadeh et al., 2015).

9. Подобрување на видот и намалување на менструалните болки

Рузмаринот може да го поддржи здравјето на очите благодарение на витаминот А и антиоксидансите. Истражувањата покажуваат дека бета-каротенот во рузмаринот го штити ретиналниот епител (Chew et al., 2015).

За жените, чајот од рузмарин може да ги ублажи менструалните болки поради неговите спазмолитични својства.

Хранлива вредност на рузмаринот

Рузмаринот е богат со хранливи материи, вклучувајќи:
– Витамин А (бета-каротен): Поддржува здравјето на очите и кожата.

– Б-комплекс (Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, биотин): Го поддржува метаболизмот и нервниот систем.

– Витамини Ц, Д, Е и К: Ја зајакнуваат имунолошката функција и поддржуваат коагулација на крвта.

Како да приготвите чај од рузмарин?

1. Класичен чај од рузмарин
Состојки:

– 1 мала лажичка сушен рузмарин (или 1 свежа гранка, околу 10 cm)
– 250 ml вода
– По желба: 1 кришка лимун и/или 1 лажичка мед

Приготвување:

1. Прокипете ја водата и оставете ја малку да се олади (околу 90 °C).
2. Ставете го рузмаринот во шолја или чајник и прелијте го со водата.

3. Поклопете и оставете да отстои 10 минути.
4. Процедете и, по желба, додадете лимун (за дополнителен витамин Ц) или мед (за антибактериски ефект).

Здравствени придобивки: Го подобрува протокот на крв, ја стимулира меморијата, го олеснува варењето и ги ублажува главоболите.

Совет: Пијте 1-2 шолји дневно, по можност наутро или рано попладне, за да избегнете благиот стимулирачки ефект навечер.

2. Чај од рузмарин и нане (за дигестија и свежина)
Состојки:

– 1 лажичка сушен рузмарин
– 1 лажичка листови од нане (свежи или сушени)
– 250 ml вода
– По желба: 1 лажичка мед

Приготвување:

1. Прокипете ја водата и оставете ја малку да се олади.
2. Ставете ги рузмаринот и нането во шолја или чајник, прелијте ги со вода и поклопете.
3. Оставете да отстои 7-10 минути, процедете и пијте топло.

Здравствени придобивки: Го олеснува варењето, ја намалува надуеноста и дава свежина на здивот.

3. Чај од рузмарин и лаванда (за стрес и несоница)
Состојки:

– 1 лажичка сушен рузмарин
– ½ лажичка сушени цветови од лаванда (органски, наменети за консумација)
– 250 ml вода
– По желба: 1 лажичка мед

Приготвување:

1. Прокипете ја водата и оставете ја малку да се олади.
2. Ставете ги рузмаринот и лавандата во шолја, прелијте ги со вода и поклопете.
3. Оставете да отстои 8-10 минути, процедете и, по желба, додадете мед.

Здравствени придобивки: Ги намалува анксиозноста и напнатоста, го подобрува сонот и го балансира хормонскиот систем.

Совет: Пијте 30 минути пред спиење. Ако првпат користите лаванда, започнете со помала количина поради нејзиниот силен мирис.

Препораки за консумација

За оптимални резултати, пијте чај од рузмарин еднаш дневно во текот на 30 дена.

Избегнувајте прекумерна консумација, бидејќи рузмаринот во големи количини може да предизвика благи несакани ефекти, како вознемиреност или гастроинтестинални тегоби.

Бремените жени и лица со одредени здравствени состојби треба да се консултираат со лекар пред редовна употреба.

Заклучок

Чајот од рузмарин е моќен природен лек кој може да го подобри вашето здравје на повеќе нивоа – од когнитивните функции и дигестивниот систем до зајакнување на имунитетот и намалување на стресот.

Поддржан од научни истражувања и препораки од експерти, овој чај е лесен за приготвување и достапен за секого. Започнете го вашиот 30-дневен предизвик со чај од рузмарин и почувствувајте ги придобивките на оваа неверојатна билка!

Референци:
– Pengelly, A., et al. (2012). *Therapeutic Advances in Psychopharmacology*.
– Nematolahi, P., et al. (2017). *Journal of Medicinal Food*.
– Al-Sereiti, M. R., et al. (1999). *Phytotherapy Research*.
– Naemura, A., et al. (2014). *Journal of Ethnopharmacology*.
– Moore, J., et al. (2016). *Cancer Letters*.
– Pérez-Sánchez, A., et al. (2015). *Journal of Photochemistry and Photobiology*.
– Moreno, S., et al. (2018). *Journal of Food Science*.
– Ghasemzadeh, A., et al. (2015). *Journal of Alternative and Complementary Medicine*.
– Chew, E. Y., et al. (2015). *Ophthalmology*.

Напомена: Секогаш консултирајте се со здравствен професионалец пред да започнете со нови додатоци или билни третмани. Видео прилогот можете да го погледнете ОВДЕ: