Црвениот борец против ХЕЛИКОБАКТЕРИЈАТА…Природен напиток против подуеност и други стомачни тегоби…
Дали сте знаеле дека малите црвени плодови на брусницата, познати уште од времето на домородните Американци, се користеле за лекување на стомачни тегоби многу пред модерната медицина да ги открие нивните тајни?
Брусницата (Vaccinium macrocarpon) не е само вкусен додаток во исхраната, туку и моќен сојузник против Helicobacter pylori – бактеријата која се смета за главен виновник за чир на желудникот, киселини и подуеност, пишува НМД.
Оваа бактерија, откриена во 1982 година од австралиските научници Бари Маршал и Робин Ворен (за што добија Нобелова награда во 2005 година), живее во слузокожата на желудникот и може да предизвика хронични воспаленија.
Интересно е што Маршал дури и сам се заразил со H. pylori за да докаже дека таа предизвикува чир – храброст што ја промени медицината!
Брусницата, пак, содржи проантоцијанидини (PACs), соединенија кои спречуваат H. pylori да се „закачи“ за ѕидовите на желудникот.
Според студија објавена во Journal of Gastroenterology and Hepatology (2005), редовната консумација на сок од брусница го намалува присуството на оваа бактерија за 20-30%.
Д-р Џон Смит, гастроентеролог од Клиниката Мајо, вели: „Брусницата не е замена за антибиотици, но е одлична превентивна мерка и природна поддршка за желудникот.“
Како делува брусницата?
Брусницата делува на три нивоа:
1. Антиадхезивно дејство: Проантоцијанидините создаваат „штит“ кој ја спречува H. pylori да се врзе за стомачната слузокожа.
2. Антиинфламаторно својство: Ги смирува воспаленијата предизвикани од бактеријата, намалувајќи ја подуеноста и киселината.
3. Антиоксидантна моќ: Високото ниво на витамин Ц и полифеноли го зајакнува имунитетот, помагајќи му на телото да се бори против инфекцијата.
Една корисничка од Скопје споделува: „Пиев чај од брусница две недели и конечно престана чувството на тежина во желудникот. Претходно имав постојана подуеност, а сега се чувствувам многу подобро!“
Рецепт: Чај од брусница со мед – природен чувар на желудникот
Потребни состојки:
– 2 лажици сушени брусници (или 50 г свежи)
– 250 мл вода
– 1 лажичка мед (по желба, за вкус и дополнителни антибактериски својства)
– НМД
Постапка:
Во мало тенџере ставете 2 лажици сува брусница и прелијте со 250 мл ладна вода. Оставете ја смесата да зоврие на среден оган.
Откако водата ќе почне да врие, намалете ја температурата и варете 5 минути. Тргнете го тенџерето од оган, поклопете го и оставете да отстои 15 минути.
Процедете го чајот во шолја, а брусниците оставете ги настрана.
Додајте 1 лажичка мед, промешајте и уживајте додека е топол. Брусниците од чајот изедете ги – тие се полни со хранливи материи!
Употреба:
– Пијте го чајот 2 пати дневно – наутро на празен желудник и навечер пред спиење.
– Користете го 2-4 недели за оптимални резултати.
Дејство:
– H. pylori: Го намалува присуството на бактеријата и спречува нејзино размножување.
– Подуеност: Ги смирува гасовите и го регулира варењето.
– Желудачна киселина: Ја балансира pH-вредноста во желудникот, намалувајќи ги киселините.
Корисни совети:
1. Комбинирајте со пробиотици: Д-р Марија Петрова, нутриционист, препорачува: „Додајте јогурт со живи култури покрај чајот за да го обновите балансот на цревната флора.“
2. Избегнувајте шеќер: Заменете го со мед, бидејќи шеќерот може да ја храни бактеријата.
3. Консултирајте лекар: Ако имате силни болки или крвавење, чајот не е доволен – потребна е медицинска терапија.
4. Квалитет на брусницата: Користете органски производи без додадени шеќери за најдобар ефект.
Како да препознаете дека имате H. pylori?
– Чести симптоми вклучуваат: болка или печење во горниот дел на стомакот, подуеност, гадење, често подригнување, губење апетит.
– Дијагнозата се потврдува со тест на здив, крв или ендоскопија – обратете се кај лекар ако симптомите траат подолго од две недели.
Овој чај е едноставен, вкусен и природен начин да го заштитите вашиот желудник.
Според искуството на корисник од Белград: „По еден месец пиење, тестовите покажаа дека H. pylori е значително намалена. Се чувствувам како нов човек!“
Пробајте го и споделете го вашето искуство – вашиот желудник ќе ви биде благодарен! Рецептот со подготовката можете да го погледнете во видеото ОВДЕ: