Home Нутриционизам Чоколаден спас со мед…Заборавен рецепт за лекување анемија и подобрување на крвната...

Чоколаден спас со мед…Заборавен рецепт за лекување анемија и подобрување на крвната слика…

Чоколаден спас со мед: Заборавен рецепт за лекување на анемија и подобрување на крвната слика…

„Природата ни дала сè што ни е потребно за здравје, само треба да знаеме како да го искористиме“, вели д-р Ана Поповска, нутриционист со долгогодишно искуство.

Медот и какаото, две навидум едноставни состојки, се покажале како моќен сојуз во борбата против анемијата и за зајакнување на организмот, пишува НМД.

Дали сте знаеле дека какаото содржи повеќе антиоксиданти од зелениот чај, црвеното вино и боровинките заедно?

Овој заборавен рецепт, кој комбинира природен мед и сирово какао, не само што лекува, туку и восхитува со својот вкус.

Медот, познат како „течно злато“ уште од античко време, е ценет пчелин производ кој помага во превенција на многу болести.

Од друга страна, какаото, често наречено „храна на боговите“ од страна на Маите, е вистинска ризница на хранливи материи, особено железо – клучен елемент за подобрување на крвната слика.

Состојки и подготовка

За овој лек се користи какао во прав, по можност сирово и органско, бидејќи, како што вели д-р Марија Стојановска, „квалитетот на какаото директно влијае на неговите здравствени придобивки“.

Богатството на антиоксиданти и минерали е поголемо кај органските производи. Истото важи и за медот – купувајте го од проверен пчелар кој работи во еколошки чиста средина.

Рецепт:

Промешајте една лажичка сирово какао во прав со една лажичка природен мед во сооднос 1:1.

Мешајте додека да добиете хомогена смеса. За дополнителен вкус, можете да додадете половина лажичка мелени лешници – тогаш смесата наликува на здрава верзија на Нутела.

Употреба

Консумирајте по една лажичка од оваа мешавина секое утро на празен стомак.

„Топете ја полека во устата за да се активираат плунковните ензими, што овозможува побрза апсорпција на хранливите материи во крвотокот“, советува д-р Стојановска.

Овој ритуал може да го практикувате секојдневно, дури и ако немате здравствени проблеми, како превенција и за подобрување на општото здравје. А најдоброто? Вкусот е неодолив!

Зошто какао и мед?

Какаото е вистински шампион кога станува збор за железо. Според студија објавена во Journal of Agricultural and Food Chemistry, какаото содржи до 13,9 мг железо на 100 грама, што го прави еден од најбогатите растителни извори на овој минерал.

„Железото е клучно за создавање на хемоглобин, кој го пренесува кислородот до секоја клетка во телото“, објаснува д-р Петар Ивановски, хематолог.

Во комбинација со медот, кој го зајакнува имунитетот и го олеснува варењето, оваа мешавина станува идеален природен лек за анемија, пишува НМД.

Покрај железото, какаото изобилува со антиоксиданти, витамин Ц, бакар и манган – сите неопходни за активирање на железото во организмот.

„Антиоксидантите во какаото се трипати поефикасни од оние во зелениот чај“, потврдува истражување од Универзитетот Корнел.

Здравствени придобивки

Оваа комбинација не е само лек за анемија. Таа:

– Штити од слободните радикали: „Какаото ги неутрализира слободните радикали, главните виновници за рак“, вели д-р Ивановски.

– Го намалува стресот и депресијата: Според студија од British Journal of Nutrition, какаото го стимулира лачењето на ендорфин, серотонин и допамин – хормоните на среќата.

Го подобрува здравјето на срцето: Антиоксидантите го регулираат холестеролот и крвниот притисок.

– Ја успорува староста: Богатството на антиоксиданти ја штити кожата и косата, делувајќи како природен еликсир за младост.

– Го подигнува нивото на енергија: „Ова е одличен природен стимуланс за почеток на денот“, додава д-р Поповска.

Дополнително, мешавината има диуретичко дејство, ја подобрува циркулацијата, па дури и поттикнува слабеење, што ја прави идеална за секојдневна употреба.

Какао како суперхрана

Експертите го класифицираат какаото како „суперхрана“ поради неговите исклучителни својства.

„Какаото не само што лекува анемија, туку и го зајакнува целокупниот организам“, тврди д-р Марија Стојановска.

Можете да го консумирате и како топол напиток – варете го како кафе и уживајте во неговиот богат вкус.

Комбинацијата од какао и мед е повеќе од обичен рецепт – тоа е природен дар кој лекува, подмладува и разгалува.

„Ова е едноставен, но моќен начин да го подобрите здравјето без скапи додатоци“, заклучува д-р Поповска.

Започнете го денот со една лажичка од овој „чоколаден спас“ и почувствувајте ја разликата!