Потребни состојки:
500 г кори за пита
3 јајца
300 г сирење
10 лажици зовриена вода
15 лажици масло
1 прашок за печиво
Малку сол
И уште 500 мл млака вода или помалку, колку плехот да се прекрие.
Постапка:
Пригответе го филот од јајца, врела вода, масло, сирење, прашок за печиво и сол по потреба.
Со филот филувајте по две кори, виткајте ги како ролат, а потоа како полжав.
Приготвените питулици оставете ги да отстојат половина час во тепсијата во која сте полиле 500 мл млака вода.
Пред печење питулиците премачкајте ги со преостанатиот фил и печете на 220 степени додека да добијат златно жолта боја. Се служат топли. Питулиците се меки и убави и следниот ден.
coolinarka.com