Пита со спанаќ и кремаста кора
Оваа пита со спанаќ е совршен спој на крцкава кора и богат, кремаст фил, идеална за лесен оброк или ужина.
Едноставна за подготовка, а со впечатлив вкус, ова јадење ќе ги задоволи и најпребирливите гурмани. Следете го рецептот за да создадете вкусна пита што ќе стане омилена на вашата трпеза, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За тестото:
2 јајца
200 мл вода
200 мл млеко
1 лажичка сол
20 мл масло
брашно (по потреба, за смеса со густина на тесто за палачинки, а може да се помеша и со малку пченкарно брашно, по желба)
1 кесичка прашок за печиво
За филот:
350 г спанаќ (исчистен и исечкан)
малку сол
2 јајца
2-3 големи лажици кисела павлака
НМД
За тепсијата:
2-3 лажици масло

Постапка:
1. Во длабок сад изматете ги двете јајца, па додајте 200 мл вода, 200 мл млеко, 1 лажичка сол и 20 мл масло. Мешајте додека смесата стане хомогена.
2. Постепено, лажица по лажица, додавајте брашно, мешајќи постојано за да спречите формирање грутки. Продолжете додека да добиете смеса со густина на тесто за палачинки.
3. На крај, во тестото додајте 1 кесичка прашок за печиво и добро промешајте.
4. Во посебен сад, подгответе го филот. Исечканиот и исчистен спанаќ посолете го со малку сол, додајте две јајца и добро измешајте. Потоа, додајте 2-3 големи лажици кисела павлака и повторно промешајте за да се соедини филот.
5. Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови.
6. Голема тепсија обилно премачкајте ја со 2-3 лажици масло. Истурете половина од тестото и распоредете го рамномерно.
7. Печете ја основата во загреаната рерна 10-12 минути, додека да се зацврсти.
8. Врз потпечената кора рамномерно распоредете го филот од спанаќ. Потоа, прелијте го филот со преостанатото тесто, внимавајќи да биде рамномерно распоредено.
9. Вратете ја тепсијата во рерната и печете на 200 степени Целзиусови уште 35 минути или додека питата добие златно-кафеава боја.
10. Откако ќе ја извадите од рерната, оставете ја питата малку да подизлади, па исечете ја на парчиња.
11. Послужете ја со чаша јогурт или кисело млеко за целосно уживање во вкусот.
Оваа пита е идеална за секоја пригода, а нејзината едноставност и богат вкус ќе ве воодушеват! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:
https://youtu.be/LBkmhYpqZNg?si=CMFxAHPeCp6K-Nqx




































