Home закуска Брза пита со тиквички, толку вкусна што секој ден можам да ја...

Брза пита со тиквички, толку вкусна што секој ден можам да ја јадам…

Рецепт: Пита со тиквички и зеленчук. Оваа пита со тиквички е совршен спој на свежи состојки и богат вкус, идеална за секој оброк во денот.

Нејзината крцкава текстура и ароматичен мирис ќе ја направат омилена на вашата трпеза.

Подгответе ја за семејството или пријателите и уживајте во едноставноста и задоволството што ги нуди овој рецепт, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за калап од 24-26 см)

– 3 тиквички
– 2 средно големи компири
– 1 црвен кромид
– ½ црвена пиперка
– 1 чешне лук
– 4 јајца
– 100 мл млеко
– 60 мл маслиново масло (за тестото)
– 120 г брашно
– 8 г прашок за печиво
– 1 лажичка шеќер
– Малку свеж магдонос (или сув по желба)
– Сол по вкус
– Црн пипер по вкус
– Маслиново масло (за пржење)
– НМД

ПОСТАПКА

1. Подготовка на тиквичките: Измијте ги тиквичките и исечете ги на тенки кругови.

Во тава на среден оган загрејте малку маслиново масло, додајте го ситно сечканиот лук и пропржете кратко. Потоа додајте ги тиквичките, посолете и зачинете со црн пипер по вкус.

Пржете околу 5 минути, мешајќи повремено, додека тиквичките малку омекнат. Тргнете од оган и оставете на страна.

2. Подготовка на компирите и останатиот зеленчук: Излупете ги компирите, измијте ги и изрендајте ги, па исцедете ги низ раце. Црвениот кромид исечете го на полумесечини, а црвената пиперка на тенки ленти.

3. Подготовка на тестото: Во длабок сад разматете ги јајцата. Додајте го млекото, маслиновото масло, сол, црн пипер и шеќерот, па добро измешајте.

Постепено додавајте го брашното помешано со прашокот за печиво, мешајќи додека добиете хомогена смеса без грутчиња. На крај, додајте ситно сечкан свеж магдонос.

4. Комбинирање на состојките: Во смесата со јајца додајте ги пропржените тиквички, компирите, кромидот и пиперката. Промешајте внимателно за да се распоредат рамномерно сите состојки.

5. Печење: Загрејте ја рерната на 180°C. Калапот (24-26 cm) намачкајте го со малку маслиново масло или обложете го со хартија за печење.

Истурете ја смесата во калапот и рамномерно распоредете ја. Печете 40-45 минути или додека питата добие златно-кафеава боја и стане цврста на допир.

6. Сервирање: Оставете ја питата малку да се излади пред сечење. Послужете ја топла или на собна температура, по желба со свежа салата или јогурт.

Совет: За уште поинтензивен вкус, можете да додадете рендено сирење или зачини како оригано во смесата пред печење.

Уживајте во овој прекрасен оброк! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ:

https://www.youtube.com/watch?v=SfyOvq_y00M