Мрзлива пита со сирење. Рецепт и фотографија на Гаља Крстева-Башева.
Мрзливата пита со сирење е идеален избор за оние кои сакаат брз, вкусен и едноставен рецепт за појадок или ужина.
Ова јадење, со својата мека текстура и богат вкус, ќе ги освои сите љубители на традиционалните печива, а неговата подготовка бара минимален напор.
Совршена за секоја прилика, оваа пита е готова за само неколку чекори, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
– 3 јајца
– 250 мл кисело млеко
– 1,5 чаша брашно
– 1 мала лажичка прашок за печиво (или сода бикарбона)
– 0,5 чаша масло
– 200 г ситно сирење
– НМД
Постапка
1. Во длабок сад, изматете ги јајцата со помош на виљушка или маталка.
2. Додајте го киселото млеко и добро измешајте за да се соедини смесата.
3. Постепено вметете го маслото, мешајќи континуирано за да се добие хомогена смеса.
4. Во посебен сад, измешајте го брашното со прашокот за печиво (или сода бикарбона). Потоа, постепено додавајте ја оваа сува смеса во течната, мешајќи додека не се добие мазна текстура без грутки.
5. На крај, додадете го сирењето и нежно промешајте за рамномерно да се распредели.
6. Тавче со средна големина обложете го со хартија за печење и истурете ја подготвената смеса.
7. Печете во претходно загреана рерна на 250 степени Целзиусови околу 20-25 минути или додека питата не добие златно-кафеава боја на површината.
8. Откако е готова, оставете ја да се излади неколку минути, па исечете ја на парчиња и послужете.
Рецепт и фотографија на Гаља Крстева-Башева.












