Пригответе извонредно вкусна пица со тесто кое воопшто не треба да се меси. Всушност, тестото е течно, а состојките кои се мерат со чаша, едноставно се мешаат во смеса слична на онаа за подготовка за палачинки. Ова е дефинитивно наједноставниот рецепт за приготвување пица, а според мене и највкусниот. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со чаша од 200 мл): 1 јајце, 1 супена лажица растопен путер (25 г), 1/2 мала лажичка сол (3 г), 1 1/4 чаша млеко (250 мл), 1 1/2 чаша брашно (150 г), 1/2 мала лажичка сода бикарбона (4 г). И уште: доматен сос, кашкавал, димен колбас, оригано
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад скршете го јајцето и добро изматете го со виљушка додека да се запени. Може да матите и со миксер доколку ви е така полесно, или пак со жица-маталка. Потоа додајте ги останатите состојки по следниот редослед:

![]()
![]()
![]()
![]()
Во изматеното јајце додајте 250 мл млеко, половина мала лажичка сол и 25 г растопен и подизладен путер. Убаво изматете со жица маталка додека состојките да се соединат во еднолична смеса.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во оваа смеса започнете постепено да додавате 150 г брашно додека непрекинато матите. Добро соединете го брашното во течноте состојки додека да добиете мазна, хомогена смеса без грутчиња.

![]()
![]()
![]()
![]()
Некаде пред самиот крај од матењето, во тестото додајте половина лажичка (или една рамна мала лажичка) прашок за печиво (4 г) и продолжете со мешањето. Вашето тесто за пица е спремно. Подгответе го тенкиот тркалезен плех за печење пици (35 см): преку цела површина намастете го убаво со путер.




Тестото излејте го во подготвената тепсија, рамномерно распоредете со подигнување под различни агли и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 260 степени во времетраење од 25 минути или колку да се потпече тестото и да добие кора (да не е заруменето).
![]()
![]()
![]()
![]()
Врз печеното тесто додека е сè уште топло ставете доматен сос, распоредете рендан кашкавал или моцарела и наредете кулен или шунка или некое сувомеснато по ваш избор. Пицата можете да ја правите и во вегетаријанска варијанта, исто така е многу вкусна.

![]()
![]()
![]()
![]()

Одозгора наросете оригано или босилек и вратете да се допече во загреаната рерна на 260 степени, уште 10-тина минути. Сечете и послужете. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.











