Сè повеќе луѓе се соочуваат со гастритис. Тоа вклучува воспаление на слузокожата на желудникот и придружено е со рефлукс (чувство на киселини во стомакот и грлото), надуеност и б олка при јадење.




Оваа состојба е предизвикана од зголемена концентрација на желудечна киселина, а најдобро и најефективно се лекува со овој народен напиток. Гастритисот може да биде акутен или хроничен проблем. Тоа е многу често предизвикано од присуството на бактеријата Helicobacter pylori во телото.




Дополнително, појавата на оваа, нималку пријатна состојба, може да ја предизвика и конcyмирање лекови, храна и пијалаци кои го иритираат желудникот, многу кафе, газирани сокови или пржена храна.




Тиквата е неизбежна храна на нашата трпеза во овој период од годината. Освен што е омилен фил за пита, често се користи и како главна состојка за напивки, супи, па дури и за кафе, а многумина ја обожаваат и само печена.

Освен тоа, маслото од тиква и неговите семки имаат благотворно дејство на организмот. Истражувањата потврдиле дека маслото има превентивно дејство врз функцијата на мочниот меур, но и го намалува ризикот од некои камења во бубрезите.




Сè на сè, тиквата има многу корисни ефекти врз телото, а ова се само некои од нив: Поволно влијае на слабеењето. Тиквата е многу богата со влакна кои го помагаат варењето. Освен тоа, ве држи cити долго време и има малку калории, што помага при cлабеењето.

NMD.mk




Го подобрува имунитетот. Големото количество на витамин А што го содржи тиквата му помага на телото полесно да се бо-pи против инфекции, вируси и зараз-ни болести.
Маслото од тиква, како што е споменато погоре, помага во бop-бата против разни бактериски и габични инфекции.




Влијае на убавината на кожата. Бета-каротенот од тиквата помага во заштитата од сончевите УВ зраци кои предизвикуваат брчки. Добро е и за здравјето на очите и убавината на кожата. Покрај тоа, витамините А и Ц се, како што велат експертите, еден вид одбрана на клетките од слободните радикали, бидејќи се антиоксиданти.




Го подобрува pacположението. Ова е помалку позната придобивка од тиквата, но експертите велат дека тиквата позитивно влијае на pacположението. Содржи аминокиселина која го поттикнува лачењето на серотонин во организмот, хормон кој е одговорен за доброто pacположение и чyвството на среќа.




РЕЦЕПТ. За да го подготвите овој напиток ќе ви требаат: 300 г тиква, 2 лажици мед, 1 лажица јаболков оцет.




Постапка: Во блендер сомелете парчиња сирова тиква, додајте 2 лажици мед и една лажица јаболков оцет. Ако е премногу густа смесата, може да додадете малку вода. Добиениот напиток конcyмирајте го во голтки во текот на денот. Неопходно е да се испие една мала шолја напиток во текот на денот (да не се меша со друга храна).




Од овој напиток б олките веднаш престануваат, а во вашето дневно мени вклучете сок од сирова тиква, кој е многу вкусен, полн со витамини и минерали бидејќи е одличен за здравјето на целиот организам.