Боење јајца во лушпи од кромид, едноставно, природно и најубаво…
Боењето на велигденските јајца е една од најубавите традиции што го најавуваат празникот на воскресението – Велигден.
Во Македонија, оваа практика има длабоки корени, пренесувана од генерација на генерација, често проследена со приказни, песни и семејни собири, пишува НМД.
Црвената боја, која доминира во нашата традиција, симболизира живот, радост и Христовото воскресение, а често се постигнувала со природни состојки како лушпите од кромид или цвекло.
Во минатото, домаќинките собирале лушпи од црвен кромид со месеци пред Велигден, верувајќи дека јајцата обоени на овој начин носат здравје и благосостојба.
Денес, овој едноставен, но волшебен начин на боење останува омилен поради својата природност и убавината на шарите што ги создаваат растенијата од нашите градини.
Ајде да ја оживееме оваа традиција со малку креативност и љубов! Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 10 јајца (по можност бели за поизразени шари, но и кафеавите даваат топол тон)
– Лушпи од црвен кромид (околу 2 шолји, собрани од 5-6 главици кромид)
– 1 мала лажичка сол
– 2 лажици оцет (по можност домашен)
– Вода (доволно да ги покрие јајцата и лушпите)
– Тенки најлонски чорапи (еден пар е доволен)
– Конец или гумени ластичиња
– Разно лиснато зеленило (детелина, магдонос, копар, или дури и ситни цветови како темјанушки)
– Малку масло (за сјај на крајот)
– Ножици
Постапката од архивскиот текст детално објаснета преку фотографии можете да ја прочитате ОВДЕ:
1. Подготовка на јајцата: Измијте ги јајцата нежно со вода за да бидат чисти. Ова е важно за лисјата добро да се залепат.
2. Креирање на шарите: Земете лист од детелина, магдонос или мал цвет и со малку вода залепете го на јајцето.
Потоа, внимателно ставете го јајцето во парче исечено од чорапот, затегнете го добро и врзете го со конец или ластиче за да остане фиксирано. Повторете го ова за сите јајца.
3. Слојување во тенџере: На дното од тенџерето ставете дел од лушпите од кромид, па наредете ги подготвените јајца. Прекријте ги со останатите лушпи – колку повеќе лушпи, толку поинтензивна боја ќе добиете.
4. Варење: Прелијте со вода додека сè не се потопи, додајте сол и оцет (тие помагаат бојата да се зацврсти), па ставете го тенџерето на оган. Откако водата ќе зоврие, варете ги јајцата 10 минути.
5. Оставете да отстојат: Потоа тргнете го тенџерето од оган и оставете ги јајцата во водата уште 30 минути за да ја впијат бојата подлабоко.
6. Финален допир: Извадете ги јајцата, оставете ги малку да се изладат, па со ножици исечете ги чорапите и отстранете ги лисјата.
Ќе се воодушевите од природните шари што се појавуваат! На крај, со памукче или крпче нанесете малку масло на секое јајце за да заблескаат.
Совет:
Експериментирајте со различни растенија или дури и со комбинација од лушпи од црвен и жолт кромид за уникатни нијанси.
Овие јајца не само што се убави, туку се и целосно природни – совршен спој на традиција и здравје. Среќен Велигден! Видеото погледнете го ОВДЕ: