Home закуска Без пржење… Модар патлиџан што ги воодушеви сите, највкусниот што сум го...

Без пржење… Модар патлиџан што ги воодушеви сите, највкусниот што сум го направил..прсти да излижеш..

Без пржење…Модар патлиџан што ги воодушеви сите, највкусниот што сум го направил..прсти да излижеш… Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

2 модри патлиџани
30 мл маслиново масло
сол, лук во прав и црн пипер по вкус
слатка црвена пиперка во прав
оригано

За фил:
1 главица кромид (сечкан)
2 пиперки (сечкани)
2 чешниња лук
300 г мелено месо
ким, ѓумбир, коријандер, слатка црвена пиперка во прав по вкус
магдонос (сечкан)
250 мл доматно пире
150 мл вода

И уште:
150 г моцарела или кашкавал по вкус
60 г пармезан
оригано по вкус

ПОСТАПКА:

1.Измиениот модар патлиџан исечете го на ленти со дебелина од 1 см.

2.Во помал сад сипете масло, зачинете го со сол, лук во прав, црн пипер, слатка пиперка и оригано. Измешајте.

3.Со оваа маринада премачкјате ги парчињата од двете страни, наредете ги во плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреана рерна на 180 степени, 20 минути.

4.Додека се пече модриот патлиџан, пригответе го филот. Запржете го кромидот на малку масло, па додајте ги и динстајте 5 минути со повремено промешување, на умерена температура.

5.Посолете, запиперете и додајте рендан лук, мелено месо, зачини по вкус и мешајте додека сето да се изедначи и месото да се зготви, 10-тина минути.

6.Пред крајот додајте една рака ситно сечкан магдонос и 250 мл доматно пире (кечап). Сипете и 150 мл вода и гответе уште 10-15 минути (додека течноста да испари и сето убаво да се зготви).

7.ФИЛУВАЊЕ: Врз парче модар патлиџан ставете фил, посипете малку рендан кашкавал/моцарела и малку ситен пармезан, па преклопете со друго парче.

И врз второто парче ставете фил од мелено месо, па посипете кашкавал и пармезан. Поклопете трето парче патлиџан и повторете го филувањето.

Одозгора посипете оригано и вратете да се допече уште 15 минути на 180 степени. Постапката погледнете ја ОВДЕ.