Потребни состојки:
5 јаболка Златен делишес
1,5 литар вода
3 пудинг од ванила
9 лажици шеќер
околу 200 г бисквити петит
за декорација:
250 мл млеко
2 шлаг во прав
Постапка:
Јаболката излупете ги, исечете ги на поголеми парчиња и ставете ги да се варат во 1,5 ладна вода во која сте додале 9 лажици шеќер.
Кога ќе зоврие, намалете го огнот и варете додека јаболката да омекнат, односно, кога ќе прободете со виљушка треба да се распадне парчето. Со лажица решетка извадете ги јаболката во еден сад и изгмечете ги.
Во малку вода (неколку лажици) разматете го пудингот во прав и додадете го водата во која се вареа јаболката. Гответе со постојано мешање додека да згусне.
Во варениот пудинг додадете ги изгмечените јаболка и соединете.
На дното од среден плех за печење, наредете еден ред бисквити, па прелијте со врелиот крем.
Кога ќе излади декорирајте со шлаг и наросете со чоколадни трошки.
Доколку сакате можете да наредите и два слоја бисквити: бисквити, фил, бисквити, фил, шлаг.