Home закуска БЕЗ МЕСО…Високо протеински ќебапи, вегетаријански рецепт…

БЕЗ МЕСО…Високо протеински ќебапи, вегетаријански рецепт…

БЕЗ МЕСО…Високо протеински ќебапи, вегетаријански рецепт…

Дали барате вкусен, здрав и протеински богат оброк без месо? Овие вегетаријански ќофтиња од леќа се вистинскиот избор!

Леќата е суперхрана полна со растителни протеини, влакна, железо и витамини од групата Б, што ја прави одлична за зајакнување на енергијата и поддршка на здравјето, пишува НМД.

Овој рецепт е едноставен, економичен и лесно прилагодлив, а резултатот е сочни и ароматични ќофтиња или ќебапи што ќе ги обожаваат сите – без разлика дали сте вегетаријанец или не! Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 1 чаша зелена леќа
– 1 јајце
– 1 кромид (средна големина)
– 1 чешне лук
– 1/2 чаша лебни трошки (презла) (или искршен бајат леб)
– зачини по вкус: сол, бибер, црвен пипер во прав, мајчина душица, ким (или други по желба)
– масло (за пржење)
– НМД

ПОСТАПКА:

Во тенџере ставете 1 чаша зелена леќа и додајте доволно ладна вода да ја прекрие. Измешајте еднаш, затворете го капакот и ставете го тенџерето на висока температура.

Штом водата зоврие, намалете на ниска температура и варете додека леќата целосно да омекне (околу 20-30 минути). Треба да биде толку мека што лесно се гмечи со виљушка. Потоа, исклучете го шпоретот и исцедете го вишокот вода.

Префрлете ја варената леќа во блендер. Додајте многу малку вода (само ако е потребно) за да го олесните блендирањето. Блендирајте додека да добиете мазно пире. Префрлете го пирето во длабок сад.

Изрендајте 1 кромид и 1 чешне лук и додајте ги во пирето од леќа. Ставете 1 јајце и зачинете по ваш вкус – комбинација од сол, црн пипер, црвен пипер, мајчина душица и ким за богат вкус. Добро измешајте ги сите состојки.

За да ја направите смесата поцврста и погодна за обликување, додавајте лебни трошки малку по малку (околу половина чаша вкупно).

Мешајте додека да добиете леплива, но цврста конзистенција. Внимавајте да не додадете премногу лебни трошки – колку помалку употребите, толку ќофтињата ќе бидат посочни и помеки.

Навлажнете ги рацете со малку вода за да не ви се лепи смесата. Земете парче од смесата, обликувајте го во форма на ќофте (округло, долго или по ваша желба) и оставете го настрана. Повторете додека да ја потрошите целата смеса.

Во тава загрејте сончогледово масло (околу половина сантиметар длабоко) на средна температура.

Кога маслото добро ќе се загрее, внимателно додавајте ги ќофтињата. Пржете ги по 1 минута од секоја страна додека да добијат златно-кафеава боја. Вадете ги на хартија за да се исцеди вишокот масло.

Послужете ги топли на чинија – округли или долги, како што ви се допаѓа! Одлично одат со салата, јогурт или омилениот сос. Уживајте во овие протеински ќофтиња што се едноставни, здрави и вкусни!

За уште понежен вкус, експериментирајте со свежи билки како магдонос или копар во смесата. Овие ќофтиња се идеални за лесен ручек или вечера, а леќата ќе ве држи сити со часови! Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ: