Home Рецепти Ароматичен колач со јаболка (мрсен и посен): Брзо се прави, а уште...

Ароматичен колач со јаболка (мрсен и посен): Брзо се прави, а уште побрзо се јаде, колач за 30 минути

ПРВ РЕЦЕПТ

Колачите со јаболка засекогаш ќе нè потсетуваат на старите добри времиња, кога нашите баби со брзина на светлината го подготвуваа овој колач кој ние го јадевме со раце и пиевме чаша млеко. Испробајте го овој рецепт ако сакате со нешто да се засладите, а за тие што постат може да ја прочитаат втората посна верзија. Еве што ви е потребно:

ПРВ РЕЦЕПТ




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ПРВ РЕЦЕПТ): 120 г мелени ореви, 200 г рендани јаболка (2-3 јаболка), 200 г шеќер, 1 кесичка прашок за печиво, 1 кесичка ванилин шеќер, 150 мл масло, 250 мл млеко, 200 г гриз, 120 г брашно, 80 г суво грозје, 1 лажичка цимет, 1 лажица рум. ЗА ГЛАЗУРА: 120 г чоколадо, 20 г путер.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ВТОР РЕЦЕПТ – ПОСНА ВЕРЗИЈА): 4 големи јаболка, 250 г шеќер, 15 г сода бикарбона, 250 г мелени ореви, 400 г брашно, 130 мл масло, 15 г ванилин шеќер. ЗА ШЕРБЕТ: 400 г шеќер, 400 мл вода, лимон и мелени ореви за декорација (за наросување одозгора). Врел колачот се залева со ладен сируп.

ВТОР РЕЦЕПТ




ПОСТАПКА ЗА ПРВИОТ РЕЦЕПТ: Јаболката може да се изрендаат или да се сомелат во сечко, така е многу полесно. Доколку ги сомелувате, претходно излупете ги (или добро истретирајте ги со вода и сода бикарбона) и од нив извадете ги дршката и семките. Во измелените/изренданите јаболка попрскајте со малку лимонов сок за да не потемнат. Ова е секако опционално.




Најпрво, ги мешате сувите состојки, па постепено во нив ги додавате влажните, по следниот редослед. Во подлабок сад ставете ги сомелените/изрендани јаболка. Додајте 120 г мелени ореви, 200 г шеќер, 1 кесичка прашок за печиво, 1 кесичка ванилин шеќер, 200 г гриз, 1 лажичка цимет и 120 г брашно.

Како што додавате од секоја состојка, константно мешајте со лажица/шпатула за побрзо и полесно да се соединат сите состојки. Потоа, ги додавате влажните влажните состојки со нежно мешање. Додајте 150 мл масло, 250 мл млеко и 1 лажица рум. Соединете во фина и еднолична смеса, без грутчиња, па на крајот додајте 80 г суво грозје и повторно соединете.




Вака подготвената смеса се излева во правоаголен плех, обложен со хартија за печење со стандардна големина и смесата добро се израмнува. Колачот се пече во претходно загреана рерна на 170 степени околу 20-25 минути, но се испробува со чепкалка – да не се лепи. Доколку имате појака рерна, оваа температура на печење е идеална, а во послаба може да ја зголемите на 180/90 степени.




По печењето, колачот се остава малку да се олади, а во меѓувреме се подготвува глазурата. ЗА ГЛАЗУРА: Чоколадото со маслото растопете го на пареа, а потоа рамномерно прелијте го врз колачот. Исечете го на коцки. Колачот се јаде и топол и ладен. Секако, повкусен е ладен.

ПОСТАПКА ЗА ВТОРИОТ РЕЦЕПТ: Јаболката изрендајте ги, па веднаш префрлете ги во еден подлабок сад за мешање и додајте 250 г шеќер. Промешајте со лажица за да се распореди подеднакво шеќерот, а потоа додајте по 15 г ванилин шеќер и сода бикарбона. Промешајте и додајте 130 мл масло и 400 г брашно.




Промешајте добро додека да добиете изедначена смеса без грутчиња од брашното. На крај додајте 250 г мелени ореви и уште еднаш убаво промешајте. Подгответе си плех со димензии 38х35 см, намастете го и наросете го малку со брашно, а вишокот истресете го. Можете и само да го намастите со путер. Потоа истресете ја добиената смеса во него и рамномерно распоредете ја.




Колачот ставете го да се пече во претходно загреана рерна на 180 минути околу половина час. Печениот колач извадете го од рерна и оставете го 1-2 минути да излади, па додека е сè уште е врел прелијте го со ладен шербет.

Шербетот е најдобро да се приготви неколку часа претходно за да има време да се олади или најдобро од претходниот ден. Во едно тенџере ставете 400 гр шеќер и прелијте со 400 мл вода. Додајте и еден лимон исечен на тркалца. Тенџерето ставете го на оган, па кога ќе зоврие, гответе уште 5 минути.




Потоа тргнете го настрана и извадете ги тркалцата лимон. Прелијте го колачот со изладениот сируп, внимателно и постепено, со помош на кутлача. Оставете го малку да се подизлади, а потоа одозгора обилно наросете мелени или ситно сечкани ореви.

Колачот оставете го целосно да се олади и да го впие шеќерниот сируп (откако ќе се олади на собна температура, ставете го во фрижидер). Потоа сечете го на коцки и послужете го. Деталите можете за првиот рецепт погледнете ги ОВДЕ, а за вториот ОВДЕ.