Home печено месо Ако имате оцет направете КРЦКАВА сланина која пука како чипс

Ако имате оцет направете КРЦКАВА сланина која пука како чипс

Крцкаво свинско месо

Крцкавото свинско месо е традиционално јадење кое се одликува со совршено крцкава кожа и сочно, меко месо.

Овој рецепт ќе ве води низ процесот на подготовка на ова вкусно јадење, кое е идеално за посебни пригоди или за уживање во уникатен спој на текстури и вкусови.

Со внимателна подготовка и едноставни состојки, ќе добиете резултат што ќе ги воодушеви вашите сетила.

Потребни состојки

– 1,7 кг свинско месо-сланина (две парчиња од по 850 г)
– 1 лажичка мешан зачин
– 1 лажичка бел пипер
– 1 лажичка сол
– 1 лажичка шеќер
– Сол (за покривање на кожата)
– Бел оцет (за премачкување)
– НМД

Постапка

1. Во голем сад загрејте вода до вриење. Штом водата ќе зоврие, исклучете го огнот.

2. Ставете ги парчињата свинско месо во топлата вода, покријте го садот и оставете го месото да отстои 8 минути.

3. Извадете го месото од водата и оставете го кратко да се олади. Со чепкалка направете дупчиња на кожата, што сега лесно ќе се пробива благодарение на термичката обработка.

4. Во помала чинија измешајте 1 лажичка зачин, 1 лажичка бел пипер, 1 лажичка сол и 1 лажичка шеќер.

Со оваа смеса рамномерно премачкајте го месото од сите страни, освен кожата. По вкус, месото можете да го премачкате и само со сол.

5. Кожата на месото посипете ја со сол, така што да биде целосно покриена. Оставете го месото да отстои 20 минути на собна температура. Солта ќе ја извлече вишокот влага од кожата.

6. По 20 минути, отстранете ја солта од кожата и премачкајте ја со бел дестилиран оцет. Завиткајте го месото и ставете го во фрижидер да отстои преку ноќ, со што кожата дополнително ќе се исуши.

7. Загрејте ја рерната на 200 °C. Ставете го месото на решетка во плех и печете го 40 минути.

8. По 40 минути, зголемете ја температурата на 220 °C и продолжете со печење уште 30 минути, додека кожата стане крцкава и златнокафеава.

9. Извадете го месото од рерната и оставете го да се олади на решетка неколку минути пред да го исечете.

Ова јадење е вистинско уживање за љубителите на крцкави текстури и богати вкусови.

Иако подготовката бара време и трпение, резултатот е исклучително наградувачки.

Дефинитивно вреди да се направи повторно за посебни пригоди или кога сакате да импресионирате со кулинарски вештини! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/4tO6ZqlWp4M?si=Am2_2iv3AY9CSjmT