Италијански месен ролат
Италијанскиот месен ролат е вистинско ремек-дело на италијанската кујна, кое ја спојува едноставноста на подготовката со богатството на вкусовите.
Ова јадење, инспирирано од традиционалните италијански рецепти, носи топлина и удобност на секоја трпеза.
Сочното мелено месо, во комбинација со ароматичната морталела и кашкавалот, создава совршена хармонија на вкусови што ќе ги воодушеви вашите најблиски.
Идеален за семејни вечери, овој рецепт е лесен за подготовка, а резултатот е импресивен и незаборавен, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 500 г мелено месо
– 1 јајце
– 1 мало парче леб (без кора)
– 3–4 лажици млеко (за натопување на лебот)
– 2 лажици лебни трошки (за смесата)
– 4 лажици рендан пармезан или кашкавал по избор
– 1,5 лажица ситно сечкан свеж магдонос
– сол (по вкус)
– мелен црн пипер (по вкус)
– 150 г морталела или омилена шунка
– 120 г моцарела или кашкавал по избор
– 2–3 лажици лебни трошки (за посипување)
– 4–5 лажици суво бело вино
– НМД
Состојки за глазура:
– 2 лажици доматен сос
– 1 лажичка мед
– 2 лажици рендан пармезан
– ½ лажичка суво оригано
– сок од свежо цеден лимон
– сол (по вкус)
– мелен црн пипер (по вкус)


Постапка:
1. Во длабок сад измешајте го меленото месо со јајцето, 2 лажици презла, натопениот леб во млеко, 4 лажици рендан пармезан, ситно сечканиот магдонос, сол и мелен црн пипер. Мешајте додека смесата стане хомогена.
2. На хартија за печење распоредете ја месната смеса во облик на квадрат со рамномерна дебелина.
3. Наредете ја моцарелата и морталелата врз месото, оставајќи слободен раб од 2 см од сите страни. Внимателно завиткајте го месото во ролат, добро затворајќи ги рабовите за да не излегува филот.
4. Посипете го ролатот со 2–3 лажици презла. Ставете го во сад за печење, внимавајќи да не допира до рабовите на садот. Прелијте со 4–5 лажици суво бело вино и печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути.
5. Во меѓувреме, подгответе ја глазурата. Во мал сад измешајте 2 лажици доматен сос, 1 лажичка мед, 2 лажици рендан пармезан, ½ лажичка суво оригано, сок од лимон, сол и мелен црн пипер.
6. По 30 минути печење, извадете го ролатот од рерната и премачкајте го со подготвената глазура. Вратете го во рерната и печете уште 15 минути, додека не добие убава златно-кафеава боја.
7. Извадете го ролатот од рерната, оставете го да отстои неколку минути (или оставете целосно да се олади), па исечете го на парчиња. Послужете по желба со прилог од зеленчук или свежа салата.
Овој италијански месен ролат е совршен избор за вкусна и лесна неделна вечера што ќе ги освои срцата на сите околу трпезата. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:
https://youtu.be/POtyjASqosM?si=EK-WPwhcgasqcDyi





































