Здравствени придобивки од кората на калинката: природен извор на хранливи материи
Кога помислуваме на калинка, најчесто се фокусираме на нејзините сочни зрна и нивниот сладок-кисел вкус.
Меѓутоа, кората на калинката, често занемарена, е богат извор на хранливи материи и биоактивни соединенија.
Овој дел од плодот, кој традиционално се користел во народната медицина, привлекува внимание поради своите потенцијални здравствени придобивки.
Оваа статија ќе ги истражи здравствените предности на кората на калинката, начините на нејзина употреба и потенцијалните ризици што треба да се земат предвид, поткрепувајќи ги тврдењата со научни извори, пишува НМД.
Здравствени придобивки од кората на калинката
1. Висока содржина на антиоксиданси
Кората на калинката содржи поголема концентрација на антиоксиданси во споредба со зрната.
Флавоноидите, танините и полифенолите во кората помагаат во неутрализирање на слободните радикали, намалувајќи го оксидативниот стрес.
Според студија објавена во Journal of Agricultural and Food Chemistry, кората на калинката има значително поголема антиоксидантна активност од зрната, што може да го намали ризикот од хронични болести (Chidambara Murthy et al., 2002).
2. Поддршка за здравјето на срцето
Полифенолите во кората на калинката можат да го подобрат кардиоваскуларното здравје преку намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол.
Истражување спроведено од Nutrition Reviews покажува дека полифенолите од калинката можат да ја намалат воспалителната реакција во кардиоваскуларниот систем, што придонесува за превенција на срцеви заболувања (Aviram et al., 2008).
3. Подобрување на здравјето на кожата
Поради своите антиинфламаторни и антибактериски својства, кората на калинката е корисна за нега на кожата.
Д-р Џозеф Меркола, експерт за природна медицина, истакнува дека антиоксидантите во калинката можат да го спречат предвременото стареење на кожата и да помогнат во лекувањето на акни и иритации (Mercola, 2020).
4. Поддршка на дигестивниот систем
Кората на калинката е богат извор на диетални влакна, кои ја подобруваат дигестијата и спречуваат запек.
Истражување во Food & Function покажува дека влакната од кората можат да го балансираат цревниот микробиом, што е клучно за целокупното здравје на дигестивниот систем (Li et al., 2016).
5. Антивоспалително дејство
Антивоспалителните својства на кората ја прават ефикасен природен лек за состојби поврзани со воспаление, како што се артритис и воспалителни болести на цревата.
Според д-р Ендру Вајл, полифенолите во калинката можат да ја намалат болката и непријатноста предизвикана од хронични воспалителни состојби (Weil, 2019).
6. Антимикробни својства
Кората на калинката покажува силни антимикробни ефекти против бактерии, габи и вируси.
Студија објавена во Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine потврдува дека екстрактите од кората можат да се борат против патогени како Staphylococcus aureus и Candida albicans (Howell & D’Souza, 2013).
7. Подобрување на оралното здравје
Истражувањата покажуваат дека кората на калинката може да го намали растот на бактериите што предизвикуваат заболувања на непцата и кариес.
Водата за плакнење уста направена од прашок од кората на калинката може да ја подобри оралната хигиена, според студија во Journal of Clinical Dentistry (Bhadbhade et al., 2013).
8. Поддршка за контрола на телесната тежина
Влакната и полифенолите во кората на калинката можат да помогнат во регулирање на чувството на глад и да го забрзаат метаболизмот.
Според д-р Мајкл Грегер, вклучувањето на храна богата со полифеноли во исхраната може да придонесе за здрав губиток на тежина (Greger, 2021).
9. Потенцијална заштита од рак
Некои студии укажуваат дека антиоксидантите во кората на калинката можат да го инхибираат растот на клетките на рак, вклучувајќи ги ракот на дојка и простата.
Истражување во Oxidative Medicine and Cellular Longevity сугерира дека полифенолите од калинката имаат антиканцерогени ефекти, иако се потребни дополнителни истражувања (Lansky & Newman, 2007).
10. Зајакнување на имунолошкиот систем
Витаминот Ц и другите хранливи материи во кората на калинката можат да го зајакнат имунолошкиот систем.
Според Journal of Ethnopharmacology, редовната консумација на екстракти од калинка може да ја подобри отпорноста на организмот кон инфекции (Sadeghian et al., 2011).
Начини на употреба на кората на калинката
Кората на калинката може да се користи на различни начини, во зависност од здравствените цели:
– Прашок од кора на калинка: Сувата кора може да се сомеле во фин прашок и да се додаде во смути, чај или јогурт за дополнителен нутритивен ефект.
– Чај од кора на калинка: Сувата кора се вари во вода за да се добие чај богат со антиоксиданси, кој може да се консумира секојдневно.
– Топикална употреба: Прашокот од кората може да се меша со вода, мед или розова вода за да се направи маска за лице, корисна за лекување на акни и иритации.
– Орална хигиена: Прашокот од кората, разреден во вода, може да се користи како вода за плакнење уста за намалување на бактериите.
Предупредувања и мерки на претпазливост
Иако кората на калинката нуди многубројни здравствени придобивки, нејзината консумација треба да биде умерена.
Според д-р Џош Акс, кората содржи соединенија што може да бидат токсични во големи количини, па затоа е неопходна правилна подготовка (Axe, 2022).
Лицата со алергии или хронични здравствени состојби треба да се консултираат со лекар пред употреба. Трудниците и доилките, исто така, треба да побараат медицински совет за да се осигура безбедноста.
Заклучок
Кората на калинката е моќен природен ресурс кој нуди широк спектар на здравствени придобивки, од зајакнување на имунолошкиот систем до подобрување на здравјето на кожата и срцето.
Нејзините антиоксидантни, антивоспалителни и антимикробни својства ја прават вреден додаток во секојдневната рутина. Со правилна употреба, кората на калинката може да го подобри целокупното здравје на природен и холистички начин.
Референци:
1. Chidambara Murthy, K. N., et al. (2002). Journal of Agricultural and Food Chemistry.
2. Aviram, M., et al. (2008). Nutrition Reviews.
3. Mercola, J. (2020). Health Benefits of Pomegranate.
4. Li, Z., et al. (2016). Food & Function.
5. Weil, A. (2019). Anti-inflammatory Properties of Pomegranate.
6. Howell, A. B., & D’Souza, D. H. (2013). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
7. Bhadbhade, S. J., et al. (2013). Journal of Clinical Dentistry.
8. Greger, M. (2021). How Not to Diet.
9. Lansky, E. P., & Newman, R. A. (2007). Oxidative Medicine and Cellular Longevity.
10. Sadeghian, A., et al. (2011). Journal of Ethnopharmacology.
11. Axe, J. (2022). Pomegranate Peel Benefits and Precautions.




































