Кога станува збор за џигерот понекогаш не можете да знаете дали ќе ви излезе доволно мек или ќе биде преполн со жили. Секогаш е важно да одбирате квалитетни парчиња, што во најголем случај го одредува успешниот ручек. Со овој сос кој се подготвува многу едноставно ќе се уверите дека и најевтиното месо излегува меко како локум.
![]()
![]()
![]()
![]()
За разлика од јунешкото месо, овој џигер од телешко се подготвува многу брзо и подготовката е многу полесна и побрза. Во продолжение прочитајте два рецепти кои вреди да си ги запишете, за разновидност во вашите оброци.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ПРВ РЕЦЕПТ): телешки џигер (големина по ваша желба, колку што правите вообичаено), 2 чешниња лук, 1 главица кромид, околу 150 мл вода, малку магдонос, 2 лажички доматен сос или доматно пире, зачини.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (ВТОР РЕЦЕПТ): 300 г пилешки џигер, малку брашно, сол по желба и 50 мл масло.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА (ПРВ РЕЦЕПТ): Џигерот измијте го и добро исушете го за да не остане влага на него. Исечете го месото на ленти со остар нож, па потоа земете 2 чешниња лук и нив исечкајте ги на ситни коцки. Потоа кромидот се сече покрупно, па се става во блендер да се измеле на ситно, а ако немате блендер, може да го исечете на рака.

![]()
![]()
![]()
![]()
Намастете малку едно тавче кое не се лепи и почекајте маслото да се загрее. Во загреаното масло, ставете ги лентите од телешки џигер и пропржете ги рамно 2 минути, со повремено мешање. Потоа додајте го измелениот кромид и пржете додека тој да ја испушти својата арома и да застакли.





Кога месото ќе посиви и ќе фати коричка, а кромидот ќе ги испушти своите течности, покријте со соодветен капак и динстајте вкупно 5 минути на ниска температура. По изминатото време, зачинете го месото со зачини по ваш вкус (сол, црн пипер, црвена зачинска слатка/лута пиперка, лук во гранули, вегета…)

![]()
![]()
![]()
![]()
Измешајте ги зачините за да се распоредат рамномерно низ месото и повторно покријте со капакот за да се продинста месото уште 5 минути. Потоа, кога течноста ќе почне да испарува додајте 100 мл вода, промешајте, па тогаш додајте го ситно сечканиот кромид.

![]()
![]()
![]()
![]()
Настрана ситно исечкајте малку магдонос, па додајте го заедно со лукчето. Покријте со капак да се продинста уште 2-3 минути. Додајте 2 лажици доматен сос/доматно пире, промешајте, па во месото дотурете уште малку вода (одокативно, додека да се направи вкусен сос). Доколку е потребно додајте уште зачини и динстајте уште 5 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе се формира густ сос, може да го тргнете тавчето од рингла и да послужите со свежо печено лепче, помфрит и салата. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

ПОСТАПКА (ВТОР РЕЦЕПТ): Загрејте го маслото во тава, наросете го црниот дроб во брашно и спуштете го на врелото масло. Намалете ја температурата на средно, поклопете со капак и динстајте 5 минути.

Потоа посолете свртете од другата страна и поклопете и динстајте уште неколку минути на најниска температура. Внимавајте да не изгори по солењето. Послужете со зеленчукова чорба или како мене овој пат со компири. / Coolinarka.com











