Рецептот за тестото го имам од една пријателка, но јас го усовршив и затоа сакам да го споделам, а кремот го модифицирав малку по сопствен вкус за да биде полесен. Сакам да го истакнам овој рецепт бидејќи е совршен за мене, па ќе ви опишам малку подетално како го направив тоа.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г брашно, 250 г путер/маргарин, 140 г шеќер во прав, 4 жолчки, 100 г чоколадо за готвење. ЗА КРЕМОТ: 6 јајца, 180 г шеќер (кристал), 180 г путер (до 250 г по желба). ЗА ГЛАЗУРАТА: 150 г чоколадо, 1 лажица масло, млеко по потреба.
ПОСТАПКА: Тестото најчесто го правам со миксер и спирален додаток бидејќи тестото помалку се загрева, па нема потреба да го оставам долго во фрижидер да се стегне. Во сад за матење ставете брашно измешано со шеќер во прав. Додајте ладен путер исечен на парчиња и мешајте додека да се добие ронлива текстура.
Потоа направете вдлабнатина во средината на тестото, додајте ги жолчките и стопеното чоколадо. Мешајте до крај за тестото целосно да се соедини. Поделете на 4 еднакви делови, завиткајте со проѕирна фолија и ставете во фрижидер да отстои десет минути. Ако месите со раце, оставете го барем половина час.
Тестото е тврдо и доста тешко за работа, но затоа подоцна е многу ронливо и вкусно. Земете едно парче тесто и развлечете го до дебелина од приближно 3 мм помеѓу 2 парчиња хартија за печење. Додајте малку брашно доколку е потребно, ако тестото почне да се лепи.
Со калапи за колачиња направете ги саканите форми и ставете ги на плех обложен со хартија за печење. Подгответе неколку тави, доколку имате, и оставајте ги во фрижидер додека се пече тепсија по тепсија за дополнително да се стегнат колачињата и подобро да ја задржат формата при печењето.
Печете кратко време. Приближно 7 до 10 минути на 150 до 180 Целзиусови степени. Ова првенствено зависи од јачината на вашата рерна, затоа прилагодете ја според вашите сопствени искуства. Не треба да се препечат и да добијат дополнителна „боја“.
Погрижете се да ги изладите бисквитите во тавата бидејќи се меки додека се топли и може да пукнат. Јас ја ставам тавата на ладните подни плочки и побрзо се ладат на тој начин. Ниту едно од колачињата не се скрши на тој начин.
Од оваа смеса добив 140 колачи, значи вкупно 70 ишлери зашто се лепат по две со крем. ЗА КРЕМОТ: Кремот е потребно да го сварите. Во сад ставете го кристалниот шеќер и јајцата, изматете како крем, па кремот сварете го на пареа, односно врз друг сад со вода која врие.
Се меша со жица за да не се формираат грутчиња. Кога кремот добро ќе се згусне (по 10-тина минути варење), се остава на страна да се олади и се меша одвреме-навреме за да не се формира кора.
Во изладениот крем измешајте го подготвениот путер или маргарин. Дополнително го изладив кремот во фрижидер за да биде поцврст кога ќе се соедини. Ставете го кремот на еден бисквит со помош на шприц и покријте го со друг бисквит. Готовите ишлери ставајте ги во фрижидер. Може да се наредат и еден врз друг бидејќи се прилично цврсти.
Подгответе ја глазурата за декорација. Малку млеко и чоколадо за готвење ги стопив на шпорет и додадов една лажица масло, убаво измешав и едната страна од споениот бисквит ја потопив во неа. Откако ќе се натопи површината, истресете го вишокот и брзо свртете. На тој начин ништо не протекува. Декорирајте по желба.
Секогаш ги избирам поедноставните верзии за декорација бидејќи не ми одземаат многу време. Ишлерите се чуваат на ладно и може да се јадат директно од фрижидер. Имаат совршен вкус! Забелешка: Секогаш правам сè со путер, но верувам дека се вкусни и со маргарин! / Coolinarka.com