СИТНИ ПОСНИ КОЛАЧИ ОД ЕДНА СМЕСА – 5 ВИДОВИ
Идеално решение за сите што сакаат разновидност без многу комплицирање во кујната.
Овој рецепт е вистинско мало богатство: од една основна смеса добивате пет различни видови мали посни колачи – вкусни, декоративни и совршени за посни трпези, свечени маси или за гости кои сакаат нешто слатко, а брзо подготвено.
Комбинациите на вкусови се внимателно избалансирани, а сите колачи се меки, сочни и декоративни, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За основната смеса (околу 2 кг)
• 400 г маргарин
• 200 г шеќер во прав
• 1 кг мелени посни бисквити
• 350 мл сок од портокал (или растително млеко)
1. Оревови бомбици со џем
• 400 г од основната смеса
• 150 г мелени ореви
• 3–4 лажици џем од кајсии
• 150 г чоколадо за готвење + 3 лажици масло (за прелив)
2. Нугатини коцки
• 400 г од основната смеса
• 150 г мелени печени лешници
• 100 г стопено бело чоколадо (посно)
• 2 лажички ванила арома
• 3–4 лажици сок од портокал (по потреба)
• 80 г чоколадо за готвење + 2 лажици масло (за глазура)
• Сечкани лешници + стопено бело чоколадо (за декорација)
3. Чоко-кокос триаголници
• 400 г од основната смеса
• 2 лажици какао
• 100 г стопено чоколадо за готвење
• 50 г кокос
• 2 лажички рум арома
• 3–4 лажици сок од портокал (по потреба)
• Стопено чоколадо + кокос (за декорација)
4. Циметни трубички со бело чоколадо
• 400 г од основната смеса
• 50 г стопено бело чоколадо (посно)
• 2–3 лажички цимет
• 100 г бело чоколадо + 1 лажица масло (за декорација)
5. Чоко саламица со ореви и брусница
• 400 г од основната смеса
• 50 г стопено чоколадо за готвење
• 50 г крупно сечкани ореви
• 40 г сува брусница
• Мелени ореви за валкање

Постапка
1. Подготовка на основната смеса
1. Во длабок сад ставете омекнат маргарин и шеќер во прав, па изматете ги со миксер додека смесата стане кремаста.
2. Додајте ги мелените бисквити и постепено додавајте сок од портокал, мешајќи со шпатула.
3. Замесете со рака додека да добиете компактна, мека смеса што не се лепи и не се рони.
Совет: Количината на течност може да варира зависно од бисквитот – слободно додајте уште малку ако е потребно.
4. Измерете ја смесата и поделете ја на 5 еднакви делови (по околу 400 г).
2. Оревоови бомбици со џем од кајсии
1. Во првиот дел од смесата додајте ги мелените ореви и џемот.
2. Замесете компактна, мека смеса. Ако е премека, оставете ја 20 минути во фрижидер.
3. Формирајте бомбици (околу 19 г).
4. Оставете ги да се стегнат во фрижидер, потоа потопете ги во стопено чоколадо со масло.
5. По желба прошарајте со стопено бело чоколадо.
3. Нугатини коцки
1. Во вториот дел од смесата додајте мелени печени лешници, стопено бело чоколадо и ванила.
2. Замесете и додајте малку сок ако е потребно за да стане меко и компактно.
3. Распределете ја смесата на тацна (околу 18 × 18 см), израмнете и ставете во фрижидер.
4. Прелијте со глазура од темно чоколадо и масло, па посипете со сечкани лешници.
5. По желба прошарајте со бело чоколадо.
6. Кога ќе се стегне, сечете на коцки.
4. Чоко-кокос триаголници
1. Во третиот дел од смесата додајте какао, стопено чоколадо, кокос и рум арома.
2. Замесете хомогена смеса и, доколку е потребно, додајте малку сок од портокал.
3. Притиснете ја во триаголен калап (најчесто за тоблероне), обложен со проѕирна фолија.
4. Оладете, извадете од калапот и прошарајте со чоколадо, потоа поросете кокос.
5. Исечете на тенки триаголници.
5. Циметни трубички со бело чоколадо
1. Во четвртиот дел од смесата додајте стопено бело чоколадо и цимет.
2. Обликувајте мали издолжени валјаци и наредете ги на тацна.
3. Оставете да се стегнат во фрижидер.
4. Потопете ги двата краја во стопено бело чоколадо со масло, посипете со сечкани лешници и дополнително прошарајте со чоколадо.
6. Чоко саламица со ореви и брусница
1. Во последниот дел од смесата додајте стопено чоколадо, сечкани ореви и брусница.
2. Замесете и поделете на две порции.
3. Формирајте две тенки саламици, валкајќи ги во мелени ореви.
4. Завиткајте во фолија и оладете.
5. Сечете на парчиња пред сервирање.
Совети
• Сокот од портокал не се чувствува доминантно – ако сакате понеутрален вкус, користете растително или обично млеко.
• Подобро смесата да биде малку повлажна отколку сува – така колачите ќе бидат помеки и посочни.
• Изберете квалитетен бисквит, бидејќи тој е главниот носител на вкусот (препорака: Plazma – посна или обична варијанта).
• За посна верзија на бело чоколадо побарајте ја во продавници за здрава храна.
• Декорацијата може да ја приспособите според вкус и креативност.
Пријатна подготовка и уште попријатно дегустирање! 🍬✨





































