Home закуска Ќофтиња со компир, крцкави однадвор и сочни однатре…Мојата совршена вечера, рецепт што...

Ќофтиња со компир, крцкави однадвор и сочни однатре…Мојата совршена вечера, рецепт што ги воодушевува гостите!

Мојата совршена вечера: Рецепт што ги воодушевува гостите!

Дали сте подготвени да ги импресионирате вашите гости со едноставно, а сепак неверојатно вкусно јадење?

Овој рецепт за совршена вечера е вистинска магија на вкусови што ќе ги остави сите без зборови.

Со лесно достапни состојки и јасни чекори, ќе подготвите оброк достоен за ресторан, директно во вашата кујна, пишува НМД.

Без разлика дали организирате свечена вечера или сакате да ги разгалите најблиските во обичен ден, ова јадење ќе стане ваш фаворит.

Затоа, засукајте ги ракавите, вклучете ја рерната и подгответе се за аплауз од гостите! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

За фил:
– 2 тврдо варени јајца, рендани
– 100 г рендан кашкавал
– 2 лажици мек путер

За ќофтиња:
– 300 г леб (најдобро бајат)
– 150 мл млеко
– 500 г мелено месо
– 1 свежо јајце
– 1 кромид
– 1 чешне лук
– 150 г брашно за валање на ќофтињата

За прилог:
– 500 г компири
– 150 мл млеко
– 2 лажици растопен путер
– 1 жолчка
– 2 лажици лебни трошки
– Мелен црн пипер (по вкус)
– Сол (по вкус)
– НМД

Постапка:

Во подлабок сад измешајте ги со виљушка варените јајца, кашкавалот и путерот.

Исечете го лебот на коцки и ставете го во длабок сад. Прелијте го со 150 мл млеко и оставете го да отстои 10 минути за да омекне. Потоа, исцедете го вишокот млеко и згмечете го лебот со раце.

Во голем сад, измешајте го меленото месо со омекнатиот леб. Додајте едно свежо јајце, ситно сечкан кромид и ситно сечкано чешне лук. Зачинете со сол и црн пипер по вкус. Мешајте додека смесата стане хомогена.

Од смесата направете плескавици и полнете ги со филот од варени јајца и кашкавал и обликувајте ќофтиња.

Секое ќофте извалајте го во брашно од двете страни. Загрејте маслиново масло во тава на средна температура и пржете ги ќофтињата 4-5 минути од секоја страна, додека да добијат златнокафеава боја.

Излупете ги компирите и изрендајте ги. Ставете ги во чиста крпа и исцедете го вишокот течност. Во сад, измешајте ги ренданите компири со 150 мл млеко, 2 лажици растопен путер, една жолчка, сол и црн пипер. Добро измешајте.

Намрсете сад за печење со путер. На дното рамномерно распоредете ја смесата со компири и израмнете. Одозгора посипете лебни трошки. Загрејте ја рерната на 180°C. Печете 20 минути, додека да добие златна боја на површината.

Извадете го јадењето од рерна и оставете го да се излади неколку минути. Послужете го топло, по желба со свежа салата или кисели краставички.

Добар апетит! Ова јадење не само што е вкусно, туку и создава топла атмосфера на вашата трпеза. Уживајте во комплиментите од гостите! Деталите од постапката погледнее ги во видео прилогот ОВДЕ: