Холестеролот и триглицеридите претставуваат два облика на липиди (масти) во телото. Постојат два типа на холестерол односно, „добар холестерол“ или HDL и „лош холестерол“ или LDL.
Нивото на LDL холестеролот може да се покачи како резултат на генетски нару-шувања, лоша исхрана и неактивен животен стил. Сето тоа може да предизвика натрупување на холестеролот на ѕидовите од кр-вните садови и појава на артериосклероза, која е една од главните причини за појава на срцеви и мозочни у дари.
Во взаемно дејство со лошиот холестерол функционираат и триглицеридите, така што високи триглицериди значат и висок ризик од артериосклероза. Од друга страна пак „добриот холестерол“ има за цел да ги троши мастите од телото и да ги чува кр-вните садови и срцето.
Симптомите на висок холестерол обично се невидливи и скриени. Сепак, постојат некои знаци кои укажуваат дека телото се бо-ри со насобраната маснотија. Ако холестеролот е под контрола, не е штет-ен за телото.
Холестеролот се произведува во црниот дроб и е вклучен во многу важни процеси, вклучително и синтеза на одредени супстанции. Сепак, ЛДЛ (лош) холестерол може да ги заглави артериите и да предизвика состојба позната како периферна артериска болест, при што е нару-шен протокот на к-рв во долните екстремитети.
И додека симптомите на висок холестерол обично се скриени, кога станува збор за периферна артериска болест, постојат многу јасни знаци кои се манифестираат на телото.
Ова вклучува појава на ра-ни на нозете што не заздравуваат долго време, како и б олка во нозете што ги попречува нашите нормални активности, предупредуваат експертите од Израелскиот Медицински Центар.
„Иако првичните симптоми може да бидат благи, речиси сите кои имаат периферна артериска болест велат дека не можат да одат толку долго или брзо како порано, бидејќи чувствуваат замор и б олка во нозете“, објаснуваат експертите.
Во овој случај, па-циентите, исто така, често се жалат на грчеви во подколеницата на листовите или бутовите што се јавуваат при одење. Лекарите, исто така, истакнуваат дека еден од показателите за висок холестерол во кр-вта е главобол-ката.
Исхраната и вежбањето можат да помогнат во контролата на нивото на холестерол. Значи, одредена храна може да го намали нивото на лош холестерол. Според „Heart UK“, главниот принцип на диетата е замена на заситените масти со незаситени. Извори на незаситени масти се рибите и растителната храна, како што се маслата, оревите, семките и авокадото.
ЛЕК ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА МАСТИТЕ. Потребни состојки: 1 кг лимон со кора, 5-6 китки магдонос, 3 литри вода, 1 кесичка сода бикарбона. Постапка: Лимонот добро измијте го во ладна вода и истријте ја кората.
Потоа исечете го на половинки или четвртинки, извадете ги семките и ставете го во претходно загреана топла вода со кесичка сода бикарбона и исечкан магдонос. Гответе на многу тивок оган од 2 до три часа, оставете поклопено да отстои додека да се олади, а потоа процедете го и добро истискајте преку газа.
Би требало да добиете 1,5-2 литри сируп. Се пие секое утро на празен стомак, а мерката е една полна ракиена чаша. Оваа доза е доволна за 15 дена, со редовна секојдневна конcyмација. Потоа се прави пауза од десет дена, па по потреба се повторува постапката.